söndag 1 mars 2009

Loj söndag




Jag börjar kanske bli lite sjuk. Kroppen är tung och halsen gör lite ont. Igår kväll när jag var hemma och myste provade jag att baka ett nytt bröd. Bröden avnjöts till frukosten idag och de smakade gott och lite nytt.

Jag fick receptet av min vän Kattis, som är en fena på att baka och laga mat. Hon hade hittat receptet i en gammal Lantliv och det är Carl Jan Granqvists butler (!) som brukar baka dessa små smarriga ingefärsbröd. Jag gjorde som Kattis sa att hon brukar göra, nämligen att byta ut ingefärspulvret till riven färsk ingefära. 2 tsk pulver blir 2 msk färskriven ingefära. Jag bytte också ut smöret till rapsolja, höftade till det lite. Här är receptet på 25 stycken Peters ingefärsbröd:

- 8 dl fingervarmt vatten
- 100 gram jäst
- 50 gram smör
- 1 msk salt
- 2 tsk ingefära (eller 2 msk färskriven ingefära)
- 1 dl krossat linfrö
- 1 dl vetkli
- 4 dl grahamsmjöl
- ca 16 dl vetemjöl

1. Lös upp jästen i vattnet och klicka i margarin (eller häll i olja). Häll sedan i salt, ingefära och vetekli.
2. Blanda ner de två mjölsorterna och låt degen jäsa ungefär 30 minuter.
3. Dela upp degen i 25 små bullar som får jäsa på en smord plåt i ca 20 minuter.
4. Grädda i 220 grader i ca 10 minuter.
5. Jag penslade med kallt vatten då bullarna var färdiggräddade. I ursprungsreceptet penslas bullarna med uppvispat ägg innan gräddningen, samt förses med flingsalt samtidigt.


Senare idag, på eftermiddagen, bakade jag kladdkakemuffins från Leilas bok A piece of cake. Jag halverade dock receptet och då blir det såhär:
Kladdkakemuffins

- 1 ägg
- 1 dl socker
- ½ tsk vanlijsocker
- 25 gram smör
- 0,25 dl olja
- ½ dl sjus sirap
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl kakao
- ½ tsk bakpulver
- lite salt
- 50 gram mörk choklad (70%)

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ner oljan och sirapen. Blanda allt. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kakao och vänd ner detta försiktigt i smeten: Smält chokladen och blanda i detta också. Häll upp i muffinsformar och grädda i 175 grader i ca 12-15 minuter. Ska smaka dem nu snart!

Till middag fick vi frikadeller som smakade fantastiskt, men det är en annan historia, som jag kanske skriver om en annan dag.

5 kommentarer:

Johanna sa...

Anna tittar på bilderna i detta inlägg och semlan i det förra och säger kaaka. Det är det ord hon kan bäst.
Bröden låter ju goda, muffinsarna vet jag är mycket goda. Bakar själv just nu en amerikansk äppelkaka som är grym.
Järpen

Ingrid sa...

Ser verkligen gott ut! Tänker prova dina recept vid tillfälle.
Hoppas jag kan duka lika inspirerande som dig.
Inget kul att bli sjuk, hoppas du klarar dig.

Ulrika sa...

Kladdkakemuffinsarna blev godare än vad jag trott, kletiga och sega!

Amerikansk äpelkaka låter ju supergott, hur är den?

mette sa...

Ulli super fine billeder og hvilket tyg.....uhuuuu så fiiint

Ulrika sa...

Mette, tyget... Ja, du vet... den där tygaffären i det lilla samhället, på den lilla ön. Där fanns det en gång i tiden. Fanns.