tisdag 3 mars 2009

Köket
Köket var den största anledningen till att jag köpte min lägenhet. Ingen annan lägenhet jag tittade på, hade ett sånt fint gammalt kök bevarat. Och jag ville ha ett fint gammalt kök.

Det här köket är från året då huset byggdes, 1946. Jag kan tacka Fru Haglund för att det finns kvar än idag. Jo, för hon som ägde lägenheten innan mig, hette Fru Haglund, eller det är iallafall så de äldre boende i mitt hus kallar henne. Fru Haglund dog ett halvår innan jag köpte lägenheten av hennes dotter. Av dottern fick jag veta att familjen bott i lägenheten sedan 1952 och att lägenheten alltså var dotterns barndomshem. Hon berättade också att hennes pappa hade varit ansvarig för pannrummet som finns i källaren. Och så berättade hon om det grå, djupa stenbadkaret som tidigare fanns i badrummet...

Mitt kök byggdes under en tid då man ännu byggde med traditionella material. Platsbyggda skåpstommar som är upphängda på stadiga skruvar. Hyllplan av trä. Material som är möjliga att underhålla. I källaren hittade jag en ursprunglig köksdel från en annan lägenhet. Skåpen var ljust ärtgröna och trädetaljerna mörkt lackade. Den gröna kulören hittade jag underst av alla vita färgskikt på mina skåp, då jag skulle måla om dem. Jag valde en ljust turkos kulör till skåpen. Trädetaljerna är ännu inte lackade.

Fru Haglund blev kanske lite trött på sitt kök efter flera år, för hon hade piffat till det lite. Säkert någon gång under 1980-talet. Då försåg hon alla skåp som har handtag, samt lådorna, med gröna glashandtag. Det var säkert också då som hon också klädde in marmorfönsterskivan och träbänken i köket med självhäftande plast som imiterade furu.

När mina grannar Maj och Ingvar, som är mycket gamla, fick komma in på besök hos mig, såg Maj mycket olycklig ut när hon såg mina dragskåp. "Åh, nej, stackare, har du DE HÄR kvar!!! Usch!"

Mina sneda dragskåp rymmer så mycket. Loppisfynd blandas med keramik från vänner, andra keramiker och mig själv. Här finns den där skålen som Mats i Leksand precis var på väg att kasta på skrothögen och här finns den fina skålen som Nina brände i sin stora vedeldade ugn i Frankrike. Här finns Åsas soppskålar och här finns Mettes kannor och muggar. Och här finns keramik från Svein och Christine i La Borne.

Skåpen börjar bli fulla och jag funderar på att rensa lite. Ställa undan lite grejer och vila från dem. Som jag gjort så många gånger förr. Men nu är det ju ett bra urval av grejer och jag tycker så mycket om allt. Tror att det skulle kännas tomt att dra skåpet åt sidan och plötsligt en dag inte finna grejen där inne. Så det får nog vara trångt ett tag till.

8 kommentarer:

Johanna sa...

Åh vilken vacker liten historia, nästan så man blir lite rörd.
Tyvärr har jag just nu inte turen att bo i en lägenhet med vackra material som kan underhållas. Men det är min ambition! Hos mig är det en hemsk plastmatta, glasfiberväv på väggarna och plastlaminat på luckor och lådor.
Får trösta mig med att stugbygget(som har blivit ett stort stort hus) har mycket fina detaljer, ett platsbyggt kök och fina trappor. Allt gjort av en mycket duktig snickare som heter Björn.

Josefin sa...

åh vad fint kök!! och så mycket vackra saker du omger dig med! Namnet Fru Haglund. det är sånt som gör ett hem tycker jag. Att veta lite historia. ha ett namn. tänka sig hur det en gång varit. hur någon värnat och vårdat.
inspirerande bilder!!

Anonym sa...

Oj, så många fina the kannor. Använder du allihop? och är det du som gjort alla?
Hälsn. Gudrun

Ulrika sa...

Jag har gjort alla utom den näst sista med bambuhandtag, den har Christine Pedley i La Borne gjort. Kannnan som skymtar längst bak har Ingela Karlsson på Gotland gjort.

Dessvärre är jag inte en tekanneanvändare... Verkar mysigt och så, men det blir bara inte av. Men använde faktiskt den andra i förrgår...

Johanna sa...

Åh vilket drömkök, och fantastiskt att du vet vem som lagat alla sina middagar där innan!

Charlotte Tollstén sa...

Vilket fantastiskt kök!
Fin blog har du också!!
Ha en bra vecka...

metamorphosis sa...

Önskar att vi hade haft så fina, rejäla skåp kvar här i huset!
(de där spånskiveskåpen är inte mycket att ställa tillbaka om man väl flyttat ut dem...)

Hajade till vid första bilden, oj, vilken skatt med så många tekannor!
...sen slog det mig att du ju är keramiker, så att du har fin keramik hemma var visst kanske inte så konstigt ändå.

Kristina Eriksson sa...

Ja det var ett riktigt fint kök du har! De där sneda skåpen är ju sååå fina.