torsdag 25 april 2013

Saker jag inte förstår eller När ord byter betydelse




Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder ordet Retro: "stil som innebär en återgång till en tidigare stil".

Det är precis så jag använder ordet retro. För att benämna föremål, mönster, möbler mm som är nyproducerade fast i en stil som liksom minner om dåtid. Dåtid är för det mesta, då det kommer till ordet retro, mitten av 1900-talet eller senare. Föremål som ska likna en stil från 1910, benämns inte som retro, såvitt jag sett.

Personligen har jag svårt för retro. Jag vill ha äkta vara. De där nyproducerade grejerna, som vill likna något som är äldre, når sällan till samma höjder som de äkta föremålen, dvs föremålen som formgavs mellan t ex 1950-70-talet. Såklart finns det undantag. Bilderna ovan är alla exempel på lyckad formgivning i retroanda. Tycker jag. Översta bilden visar Ingela P. Arrenius djur och gubbar med magar av honeycombs. Bilden där under visar en barnbok skriven och illustrerad av Camilla Lundsten, som också driver företaget Littlephant, med bland annat många fina textila mönster. Understa bilden visar teförpackningar i retroformgivning från Garant.


Men nu funderar jag om ordet retro håller på att få en ny innebörd. Många som t ex. visar bilder på Instagram taggar sina bilder med #retro. Detta fast bilden visar en 1950-tals kaffekopp med fat från Gefle Porslin. Eller barnkläder från då personen växte upp under början av 1970-talet. Eller en miljö hemma hos mormor, inredd 1962. Eller varför inte en barnvagn från 1960-talet? Jag menar att detta inte är retro, utan äkta vara. Bilden ovan visar koppar med fat, Lindy, från Upsala-Ekeby. Många skulle kunna tagga den här bilden med #retro på Instagram. Det tycker jag är fel. Muggarna är inte nyproducerade för att likna en tidigare tids formgivning, utan formgivna under slutet av 1950-talet. (Om jag inte minns helt fel.)

Riktigt konfunderad har jag blivit sedan tidningen Retro dök upp. I den tidningen visas knappast föremål, hem, mönster eller möbler som är retro, utan äkta vara. Tidningen brukar också ha en rubrik, Vintagespecial. Varför heter tidningen Retro?

Häromveckan fanns en annons i lokaltidningen. Retroinspirerad cykel. Retro i n s p i r e r a d. Vad sjutton är det egentligen?



Jag undrar om ordet retro håller på att få en ny innebörd som något som är formgivet vid mitten på 1900-talet eller lite senare. En svensk motsvarighet till engelskans mid-century. Jag och två kollegor älskar att diskutera ordet retro, kontra vintage, antikt osv. Vi tycker att ordet missbrukas, precis som ordet vintage som numer används lite slarvigt vad gäller många gamla kläder. Hur en klänning från H&M 1978, kan benämnas som både retro och vintage på auktionssajter... (Klänningen ovan är den enda klänning, ja, det enda plagg, jag har som jag benämner som vintage. Resten av mina second-handkläder benämner jag som just... second-hand, loppis eller typ en klänning från 1950-talet.

Jag funderar. Jag förstår inte. Vad säger ni? Jag är verkligen intresserad av att höra er åsikt nu! Vad tycker ni ordet retro står för? Är det viktigt att ord används "rätt"?

18 kommentarer:

maria carlander sa...

Intressant! När jag granskar mig själv inser jag att jag använder retro precis så brett som du ger exempel på; jag använder det för nya saker som har en retrostil, och jag använder det om "äkta" saker från 1950-70talet, och särskilt då för de saker som anses snygga, coola, sköna utifrån nutida ideal. Det är liksom ett uppskattande uttryck, -'Kolla på den här (fulsnygga/ vackra/ annorlunda)saken, den var retro', dvs den skulle kunna användas och gillas idag på ett okomplicerat eller lite quirky sätt.

För mig är alltså retro ett begrepp för en viss stil, eller flera stilar, som hör samman med 1950-1970tal (även om det såklart inte kallades 'retro' då), och i det ingår alltså både äldre och nyare saker som har just den stilen.

Mika sa...

har också stört mej på just det du beskriver. jag håller helt med dej i ditt resonemang!

min teori är att man använder retro som namn på en stil, en stil som innehåller element från tidigare, inte att varje ting är retro utan att helheten med flera ting gör stilen retro. enligt detta resonemang kan man inreda med en retrostil, klä sej retro osv. för att uppnå dessa stilar så tar man in kläder och prylar som är både äkta vara från tiden och nyproducerat.
vet inte om jag gjort mej förstådd, snodde kanske in mej lite i begreppen...

Eva sa...

Nu fick du mig att fundera!
Om jag försöker känna efter tänker jag nog retro som den beskrivning Akademin ger.
Tittar jag t.ex. på någon av alla mina gamla plåtburkar, så inte tänker jag på dem som retro, utan i så fall snarare som antika även om de kanske är från 40-50-tal.
Som sagt, nu fick jag något att tänka på! (Som om det inte räckte med hur jag tycker att betydelsen av "respekt" förkjutits...)

fale artut sa...

När det gäller auktioner så tror jag att "Retro" är ett enkelt sätt att få folk att hitta annonserna. Det är nog mest en praktisk, om än kanske inte korrekt, detalj. Ofta så kan man tycka att i landet "bråttom", blir det ofta "fort och fel", vilket innebär att saker inte blir riktigt korrekta. Man är kanske inte så intresserad av att det skall vara så ordagrant och kanske inte förstår skillnaden. Det är verkligen bra att du tar upp detta, man behöver sig en tankeställare! Man vill ju inte bli avtrubbad. Ord är viktiga.

Helena sa...

Mycket bra och relevant inlägg! Ordet missbrukas idag tycker jag, det är ju så trendigt så det säljer/intresserar så fort det finns med. Precis som vintage.

Herr Movarp sa...

Jag tycker inte alls om Akademiens användning av ordet, för mig betyder retro precis det du säger 50-70/80-tal eller så. Det som är nytillverkat i den stilen kallar jag repro och vissa kallar det ny-retro. Jag tycker personligen att detta är det rätta sättet att använda orden. Retro i mitt fall kommer ju från retrospektiv, som ju betyder tillbakablickande, dvs man tittar på, pratar om och älskar gamla saker. Repro kommer ju från reproduktion och syftar på stilmässiga återblickar i ny tappning. Ny-retro innebär att man nytillverkar gamla saker som funnits, t.ex. trycker upp tyger på nytt som ju t.ex. Ljungbergs gör.

Vi kan nog diskutera detta i all evighet, men jag känner på mig att detta sätt att se på det kommer att vara det som gäller i framtiden. Det är ju inte hos akademien som språket skapas, utan hos (retro)folket :-)

Clara sa...

Hm, nu börjar jag fundera, jag har inte alls sett på ordet så som du beskriver det. När jag läser kommentarerna håller jag med Herr Movarp, jag använder ordet om gamla saker från 50-60-70. Är alltså en av dem som skulle kunna lägga upp en bild på gammalt porslin och hashtagga retro :). För nytillverkat i retrostil säger jag ny-retro.

Magganmagi sa...

Det är oerhört viktigt med orden!
Håller helt med! Återigen ett exempel på ord som blir populära och plötsligt mist sin verkiliga elelr ursprungliga betydelse.
Retar mig ofta på detta!

med nål och tråd sa...

Du borde skriva in till Språket i P1 :-) Ordet retro har jag inte funderat så mycket över, men när jag tänker efter så använder jag det som Maria både om gamla saker och sådant som eftersträvar att se gammalt ut i stilen. Sen att folk överbrukar ordet retro och vintage nåtså jävulskt.För mig duger ordet second hand fint.

Rebecca sa...

Jag älskar det här inlägget! Du har satt ord på mina tankar. Jag tycker PRECIS som du!

Malin sa...

Jag använder sällan orden retro eller vintage för jag tycker att de båda är lite uttjatade och närmast fåniga (om man får säga så utan att få stryk). Men jag håller absolut med dig om din, och Svenska Akademiens, förklaring till ordet retro.

Jag brukar säga mest "klänning från 30-talet" eller "loppisklänning" eller dylikt eller att jag köpt den hos "VIn-Tages" :)

Ulrika sa...

Fale Artut och Helena: Själv funkar ordet Retro precis omvänt för mig; jag blir inte alls intresserad eftersom jag inte vet vad jag har att vänta mig av ordet. Och som sagt, nyproducerade föremål som ska likna något äldre föremål, tycker jag sällan blir riktigt bra.
Herr Movarp: Ja, diskussionen kan säkert pågå länge, om man vill det. Jag håller fast vid min uppfattning, trots din utläggning. För att kunna reproducera något krävs ett original och från det reproducerar man nytt, men exakt lika originalet. T ex grafiska blad som trycks upp i en stor serie. Språket skapas delvis av Retrofolket, det är ju det som är problemet här, menar jag.
Med Nål och Tråd: Haha, gissa om jag tänkt på att göra det!? Eller till språkspalten i Svenska Dagbladet. Nu har jag mailat frågan till två stora auktionsfirmor, som bland annat handlar med föremål från mitten av 1900-talet. Har hittills inte sett ordet Retro förekomma på deras hemsidor. Återkommer naturligtvis med deras svar om jag får några! För mig duger också Second-hand finfint!
Rebecca: Blir särskilt glad att du är av samma åsikt som jag är! Har också noterat på Miriam Parkmans IG hur hon inleder med "This is not retro, it´s vintage!"

disa sa...

Som jag har lärt mig, måste något vara minst 30 år gammalt för att man ska kunna benämna det som retro. Alltså ÄR saker från 1960 talet nu retro. Om jag inte missförstått allt helt och hållet förståss!! =)

Lisa sa...

Väldigt intressant! Hade ingen aning om att retro användes så!

Jag använder retro för saker och möbler från 50-70talet, och vintage på svenska använder jag bara för kläder (men om kläderna är från 50-70tal kan jag lika gärna säga retro). Hm, bra tankeställare.

Jag önskar det fanns en bra svensk motsvarighet till mid-century. "En mitten av 1900-talets möbel" klingar inte lika vackert som "A mid-century furniture".

Anonym sa...

Hmm, retro är en förkortning för retroperspektiv - dvs tillbakablick(-ande.) HUR långt tillbaka finns tydligen ingen regel för.Vi använder ordet som adjektiv; "beskrivande".
MEN.. antika blir saker först när de är 100 år gamla.
Second-hand är precis som det betyder; "andra-hands-grejer" eller loppis i dagligt tal.
Vintage används om klädesplagg av "betydande märken", Chanel, Dior,Katja of Sweden etc
Skorpan

Ulrika sa...

Skorpan! Jamen precis va! Tillbakablickande. När något är nytt men i formgivningen blickar tillbaka på en tidigare stil.

Urban Domeij sa...

Jag tycker nog att man lätt förvecklar sig i att begreppet "retro" kan täcka mer än en sak, och att man då lätt blandar ihop de olika innebörder som ordet kan ha.

Retro är helt klart ett stilbebrepp, och när man formger ett föremål med formspråk från en äldre tid, eller när man gör nya föremål som har funktion som äldre och numera omoderna, kan dessa föremål kanske definieras som retroformgivna, men i sig är inte föremålet retro, utan det är stilen, placeringen i tid, som är retro.

"Repro" skulle jag aldrig någonsin använda om nyproducerade äldre saker; ett exempel är String-hyllan, som en tid inte längre tillverkades, innan produktionen återupptogs. Det är samma hylla, och äldre hyllor kan säkert benämnas vintage, medan nyproducerade är nyproduktion. Men repro är de inte.

Repro använder jag för reproduktion, vilket är ett fackbegrepp främst inom bildkonst och tryckteknik.

Och saker som är vintage kan mycket väl passa in i en retrostil, men föremålet i sig är inte retro, utan det är stilen.

Riley sa...

Hej! I America använder vi ordet retro som en beskrivning på gammal saker som har blivit cool igen. Reproduction är ordet på saker som är ny tillverkat i en gammal stil.