söndag 28 april 2013

Att bjuda in till kafferep - del 3


Tack vare mina eminenta gamla handböcker för kvinnor, kan jag berätta för er hur man tänkte kring dukning till kafferep, förr i ti´n. Enligt böckerna, då.

Självklart så ska man duka med den bästa servisen. I Husmoderns presentbok, Värdinnans ABC, från 1930, kan man läsa att det även i ett enkelt hem brukar finnas en lite finare kaffeservis medan matservisen kunde vara av lite enklare slag.


Likaså duken ska vara av bästa slag. Antingen av vanligt duktyg eller spetsinfälld. men inte för breda spetsar och för mycket hål! Under spetsduken lades ett foder i färg eller en underduk. Bordet dukas antingen med kaffekoppar och kaffefat på kakassietterna, eller stå både assietter och kaffekoppar med fat direkt på bordet, och på assietterna då en liten gaffel eller sked, men inte samma sked, som tillhör kaffekoppen. En liten servett mellan kaffekoppens fat och assietten brukas här och var, men är ej nödvändig. Duken som visas på bilden här ovan är en sk. naperon, en färgrik, broderad servett. Jag tänker att det är en tryckt pappersduk, men någon av er kanske vet bättre?

Det är mycket vackert att ha en läcker duk eller löpare ovanpå den andra duken, om denna ej är spetsinfälld, och därtill  liknande dukar under kakorna på faten. Det gör bordet särskilt vårdat.


I Husmoderns presentbok, Välkomna på kaffe, från 1935, så står det att blommor på bordet inte är en nödvändighet. Det finns ju tusen andra saker som göra anspråk på utrymmet. Men att man i gengäld kan pynta rummet med blommor som står på andra ytor än just kaffebordet. På finare kafferep är det dock brukligt att pryda bordet med blommor. Någonstans har jag sett att buketten bör vara liten och med fördel kan placeras i ett enkelt glas.


Ja, herregud, det finns hur mycket som helst att läsa om gamla tiders kafferep, men jag stannar här för nu. Hoppas få möjlighet att ordna ett riktigt fint kafferep någon gång. Idag hade vi en försenad födelsedagsfika för Johan som fyllde år igår. Så här såg kaffebordet ut då, men detta var en enkel fika, inte ett kafferep. Men fint på alla sätt och vis ändå!

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Absolut väldigt fint!

Solveig Lövendahl sa...

Lova höra av dig om ni kommer till Skåne, skulle vara så roligt att ses! Kan inte lova duk av finare slag men det ska nog gå bra ändå. Kram till dig!

FaB Keramik sa...

Haha detta är i sanning fantastiskt! Ojoj vilka krav på snits. Dukar i olika lager och tjusig kaffeservis. Undrar allt vad de hade tyckt idag när vi blandar porslin och keramik hejvilt på dukar med lite kaffespill från igår..