måndag 8 april 2013

Att bjuda in till kafferep, del 2


Jag har alltid tänkt på kafferep som en ren fikastund, endast innehållande kaffebröd. Nu när jag har läst in mig lite mer på ämnet i gamla böcker, förstår jag att det kanske inte bara har varit kaffebröd som bjudits på äldre tiders kafferep.


Ett kafferep behöver inte bjuda på 7 sorter, men inte bör det heller anses för mycket med denna siffra! Så står det i Husmoderns presentbok, Värdinnans ABC från 1930. Först litet fyllnad: hembakat vetebröd, påbredda scones eller med smör särskilt framsatt, eller påbredda käx med ost eller marmelad, eller hembakade wienerbröd och delikatesskorpor. Där har vi redan två sorter. Så en, helst två, mjuka kakor och gärna då någon, som är särskilt påkostad. Så ett par sorters småbröd, till exempel smörblad, vaniljbröd eller dyligt, och slutligen en tårta - och man är uppe i sju! Vilken tårta man väljer beror ju på vars och ens smak; en tårta, som alla bruka tycka om, är rulltårta med chokladsås.I min andra lilla bibel på ämnet, Husmoderns presentbok, Välkomna på kaffe, från 1935, står det att antalet sorter beror på det samhälle man tillhör samt hur gammalt kafferepsumgänget är. Är det brukligt i ett samhälle att bjuda på tolv sorter, så ska man bjuda på tolv sorter. På många orter och i många kretsar tänker man ju främst på figuren, där vankas inte så mycket dopp, som där man inte tänker på figuren. Men vi skulle inte vilja råda någon att bjuda på färre sorter än de andra damerna i trakten.

Idag träffade jag Tant Daisy, 95 år och god vän till mina föräldrar. Jag frågade henne lite om kafferep, men hon kunde inte minnas att hon någonsin varit på något kafferep. När det kom till fika tänkte hon närmast på den syjunta som hon var med i när hon var yngre. Då fikade man vid varje träff.

Önskar jag kunde resa tillbaka i tiden för att vara med på ett riktigt kafferep. Ett där man inte tänkte på figuren då...

Nästa del: Hur dukar man på kafferepet?

5 kommentarer:

Malin sa...

rldvietMin mormor hade alltid kafferep det var nog hennes typ av egentid, ingen man så långt ögat nådde :)
hälsningar Malin

Solveig Lövendahl sa...

Jag tycker det är underbart med kakor och kafferep, men det där med att man inte ska bjuda på färre sorter än "de andra damerna i trakten" är lite trist attityd tycker jag. Av var och en efter förmåga tänker jag. :)

Och även om jag är en riktig gottegris så känns scones, wienerbröd, ett par mjuka kakor, lite småbröd och så en tårta på det i mastigaste laget!

Å, fick plötsligen en bild av att jag fick bjuda dig på kafferep i kolonin, så roligt det hade varit! Kommer du till Skåne nån gång så får du höra av dig, lovar dock inte sju sorter! :)

Ulrika sa...

Eller hur, Solveig? Du, jag skulle älska att få bli bjuden på kafferep i er koloni! Så snart min sambo får körkort kan vi planera in en långresa till Skåne någon semester!

Pia Johansson sa...

I min barndom, på 70-talet, var det kafferep hos farmor och andra granntanter, men det var gubbar med också, dock brukade det under kvällen bli en könsuppdelning i olika rum. Gubbar för sig och fruntimmer för sig.
Rolig läsning!

Malin sa...

Vilken underbar liten bok du verkar ha kommit över. Nu vill jag bara gå på kafferep på en gång!