söndag 22 januari 2012

Vi är laddade!

Imorgon: första dagen på dagis! Nya tofflor är införskaffade. Minikånken, som är en julklapp, är fortfarande oanvänd och helt skrynklig. Imorgon ska den fyllas med allehanda nyttiga dagisting. Och jag har sytt två nya tunikor i ett fint trikåtyg från Ohlssons Tyger. Jag menar, lite snofsig måste man ju ändå vara vid en sån premiär!Lite kliar det allt i fingrarna efter att sy mer. Har just fått hem Elsebeth Gynthers och Bjarne Solbergs Børnetøj du selv kan sy 0-4 år som mamma beställde på nätet. Boktipset fick jag från Sophie där jag också hittade den fina lilla omlottblusen som jag är mest taggad på att sy. Boken är nytryckt, men är ursprungligen från 1979. Här finns en hel del smarrigheter!

En omlottblus i tyget ovan kanske? Det köpte jag för flera år sedan från YES ASIA. Sen har jag inte vågat klippa i det... Dumt. Det har bara legat i ett skåp. En sån liten blus kräver dock kantband och såna är jag livrädd för! Måste ha förträngt någon gång jag sytt i såna och det bara blivit fel. Eller så är känslan av syslöjd fortfarande alldeles för närvarande... Har aldrig riktigt fattat hur man får fast dem på ett snyggt vis. Men, ja, jag ska väl bara göra det. Köra. Öva.

14 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Ja, så fint, snofsa på bara, det gillar jag! Bra jobbat med de små blusarna.

Sophie sa...

hej ulrika, hvor fint at du har fået bogen. jeg glæder mig til at se blusen til din datter, når den er syet! tunikaerne er meget fine og mini kånken er jo skøn. mine to børn har en hver, en gul og en grøn. rigtig god dag til dig!

Tina sa...

Tips att sy sneslå/kantband: Sy första sidan från avigsidan, sträck slån i "Kurvorna", klipp sedan ner sönsmånen till hälften. Vik över/fram till rätsidan. Sticka/sy fast slån. Pressa före stickningen om det verkar sladdrigt och vill glida iväg.
I stället för sneslå syr jag en rullfållning istället- dvs viker in en smalkant, pressar, viker igen och syr. Jag tycker verkligen att du ska sy en omlottblus i det tyget! Lycka till Tina

Terés sa...

Åh vilka fina blusar, det är klart att man ska vara extra fin när man börjar ett helt nytt kapitel Och tofflorna också! För att citera Catti, man måste vara välskodd när man går genom livet.

annas alster sa...

Vilken utrustning! Kul att du har sytt blusar i trikå, de blev superfina! Här startar vi andra inskolningsveckan imorrn. Elsa har en likadan kånken :)

Erika Åberg sa...

Vad spännande för Majlis att få börj på dagis! Hoppas hon kommer att trivas!

Ulrika sa...

Fast nu när jag kollar in Yes Asia hittar jag varken de fina mönsterböckerna eller tyger. Kanske inte säljer sånt längre?

Tina! Tack! Så till en början är den "osynliga" sömmen på baksidan och när man sedan syr framsidan så blir den synlig. Visst? Minns att det brukade bli snett och dant och att sömmen plötsligt kunde vingla ut utanför snedslån... (ja, usch, det här är verkligen obehagliga minnen från syslöjden!)

Jag ska köpa kantband imorgon och prova!

Ulrika sa...

Alltså att sömmen på framsidan blir synlig.

Och Teres: håller med Catti!

Matilda sa...

Jag brukar sy fast kantbandet räta mot räta, sen viker jag runt det till baksidan och tråcklar fast det i sömmen. Sedan kan man ju sy en snygg stickning från framsidan i efterhand om man vill.

Och en sak till, jag har mött dig tre gånger när jag varit ute och cyklat på sistone. Nästa gång säger jag "Hej!"

Line Katrin Moe sa...

Fine bluser. Masse lykke til med dagis:)

Anonym sa...

Hej Ulrika,
lycka till med inskolningen.

Blusen - sy den av dubbelt tyg. Så blir den vändbar, har snygga kanter och du slipper det där med bandet...

Hälsning
//G.

Ulrika sa...

BRA ide' G! En sån blus ska jag absolut testa!

keramikern på kullen sa...

Oj så fin hon blir, det är med stolta steg hon börjar sin trvande fram marsch i det svenska skolväsendet, lilla kickan, tänk vad fort det går, inte länge sedan blider på en nyfödd liten Majlis låg uppe!

an angel at my table sa...

Vacker och personlig blogg du har! Otroligt vacker tyg det sista du visar. Jag samlar också på gammalt porslin. Man blir så glad av att äta på gamla tallrikar i olika mönster.

Allt gott!

Mari