torsdag 21 juli 2011

Slöjdprakt och foträttIgår åkte vi på en dagstur till Falun och min gamla arbetsplats Dalarnas museum för att titta på sommarens stora utställning av Karin Ferner. Och en sak säger jag er, kära läsare, vill ni få en riktig kreativitetsboost så ska ni bege er till utställningen ögona bums!

Det mesta av utställningens alster är tillverkade under ett års tid och det måste ha varit ett mycket fullspäckat år! Här finns massor av halsband, broscher, skulpturer, tavlor och festspiror! Åh, jag känner mig så himla taggad att komma igång med något nu! Såna där små blommor, eller kanske bara såna där små bollar som hänger på den lilla väskan i lapptäcksteknik. Någon som vet hur man gör såna där små bollar förresten? Är det på samma vis som man gjorde större bollar när man var liten, dvs snurrade garn runt en ring i papp?

När man besöker Falun måste man även gå till Myrorna och kolla in deras skoavdelning. Den har sällan gjort mig besviken. Och även den här gången hittade jag ett fynd. MYCKET sköna promenadskor av det tuffa svenska märket Friskus. Jag som mest hasar fram i träskor eller gamla tofflor på mina promenader, hade det riktigt skönt om fötterna idag under eftermiddagspromenaden!

9 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Vad kul att du också tog dig dit! Jag har varit där två gånger redan och fler lär det bli. Myrorna är mitt stamställe också. :)
Bollarna kan göras antingen på det klassiska dagissättet (eller heter det förskolesättet nuförtiden?) eller genom att man virar ullgarn runt t ex en bok, knyter om hårt med tråd med några cm mellanrum, klipper upp mellan lindningarna, ångar över kokande vatten i en sil och friserar till bollform med en liten sax.

Tina sa...

hej, för att göra sådana små garnbollar är det enklast att göra en stor "härva" och knyta om för flera bollar och sedan klippa av mellan det som ska bli bollar. Sedan ånga dem fluffiga. tror det ska finnas en beskrivning på hemslöjdsförbundets hemsida någonstans. Kommer just nu inte ihåg var jag sett det. Känner en kvinna som gör bollarna till dräkt och hon slår ihop bollarna. Lycka till.

Tankesmulan sa...

Underbar utställning!

Bollarna görs nog på ring eftersom de ser väldigt fylliga ut. Är det ett pösigt garn kan man linda runt en kartongbit och sedan knyta av på mitten liksom, men då blir de lösare. Tredje alternativ är att filta/tova bollar!

Ulrika sa...

Intressant. Ånga alltså. Frisera. Det låter lite komplicerat. Måste testa! Tack för tipsen!

Tyg och otyg sa...

Ja, testa vetja! Det är lite pyssel, men inte särskilt svårt. Tror att det är det enklaste om man vill ha så små bollar, blir nog väldigt pilligt om man ska göra på det "klassiska" sättet.

Annika sa...

Väldigt många fina grejer! Kul att du fotade och delade med dig!

Dorthe sa...

Tak for billederne! Jeg var også i Falun sidste uge med familien og ville så gerne se udstillingen, men hensyn til tre børn, der i løbet af ferien har været meget på museum vandt. Vi tog bade-tur istedet for museumstur. Men jeg tænkte på dig, for jeg har tidligere læst om din begejstring for Ferner, og ville så gerne se, hvad hun kunne. Det ved jeg lidt mere om nu!

Händer på Haga sa...

Hej. Vad kul med så mycket inspiration på en gång. Tänk det finns nog ingen ände på hur mycket inspiration man kan fylla på med. Och sen blir det nåt från de egna händerna. Härligt. Jag måste nog ta mig en tur till Dalarna, mycket fint att se där. Har bott där en tid och det finns mycket inspirerande, det vet jag.

fröken blund slår dank sa...

Oj, så fint du har det här, på din blogg... Hit kommer jag gärna igen. Hittade hit när jag googlade på Gotlandloppisar. Tjing tjing :)