söndag 25 oktober 2009

Slut på verkstadsveckan
Sådärja, nu ska jag ta och tagga ner lite grann! En hård, men väldigt rolig arbetsvecka i en lerig och dammig källare avslutades med en skön söndagsfrukost. Hemmagjord blodgrapecurd och nybakade bröd. Receptet till bröden hittade jag i en tidning hos mamman. De är sk. kalljästa bröd och såna gillar jag! Emellanåt så tror jag att jag borde bli en sån där person som bakar surdegsbröd, men varje gång jag provat kommer jag tillbaka till att mina morgonbullar är godast ändå, i all sin enkelhet.

Här är receptet på de här nya frukostbullarna:

25 gram jäst
1 tsk salt
1 msk honung
5 dl kallt vatten
1 dl vetegroddar
12-14 dl vetemjöl
Blandas. Delas i 16 delar (stod det i receptet) men jag fick inte ihop det, det blev bara 7 för mig... Lägg dessa i en smord, sån där hård, muffinsform. Strö på en blandning av pumpafrön och solrosfrön. Låt jäsa övertäckta i kylen över natten. Grädda i 10-12 minuter i 250 grader.

Imorgon börjar jag jobba igen. Just nu känns det jättekonstigt och väldigt avlägset att jag har ett jobb och en massa trevliga arbetskamrater. Men pausen var välbehövlig och förhoppningsvis känns det bara bra att komma till jobbet imorgon.

4 kommentarer:

fale artut sa...

Har en surdeg på G, skall bakas ut i kväll! Smarrigt frukostbord du har fått till!

terés sa...

Vetegroddar alltså? Som i små lite knorvliga hälsokostgrejer? Receptet måste provas! Men blodgrapecurd, kommer det receptet också?

Ulrika sa...

Nä, det är liksom flarn. Receptet på curden kommer snart i en annan version än den jag gjorde. Den blev inte helt ultimat, men ganska god ändå. Och söt förstås!

marianaskeramik sa...

hej
vad kul att hitta till dig!
saltugnen står hemma hos mig i borlänge .borlänge-tidning hade reportage om oss och ugnen i fredags
Ha de gott
marianaskeramik