onsdag 21 oktober 2009

En oväntad beställningFör några veckor sedan blev jag kontaktad av ett par som just är i färd med att restaurera sitt kök. Kunde jag kanske hjälpa dem med kaklet? Det handlar om fabriksproducerat, färdigt vitglaserat kakel, 10x10, som ska förses med mönster. Efter ett par provbränningar var paret ense om att satsa på ett av de mönster de själva skissat på. Rutor.

Färgen jag använt är en dekorfärg som lämpar sig såväl som under- som överglasyr. Just den här har jag köpt på Lermakeriet i Gävle. Efter 100 målade kakelplattor ser jag rutor framför mig hela tiden! De sista plattorna är i ugnen nu, sen är beställningen slutförd. Bränner till 1040 grader med 20 minuters utjämning. Hoppas kunna återkomma med en bild från det färdigkaklade köket senare.

Det här är en beställning som ju inte är vidare keramisk, mer än att en keramikugn används. Men det har varit kul att prova på och onekligen öppnar det upp möjligheter inför framtiden om man önskar rekonstruera ett äldre kakel. Försökte hitta en bild på nätet på 1910-20-talskakel, såna där fina med stiliserade blommor på, men jag kunde inte hitta någon. Varken hos Centrum för byggnadsvård, Byggfabriken eller Qvesarums byggnadsvård. Tänk om det är meningen att det är jag som ska börja tillverka såna mönster?

5 kommentarer:

terés sa...

Oj, vad snyggt! Marknaden öppnar sig...? Hoppas in vecka är tillfyllest.

fale artut sa...

Hittade mycket intresant läsning! Vanjas träarbeten till exempel! Keramik är härligt!

Bistels Brenneri sa...

Heisann!! Så flott det blir. Jeg drømmer også om å lage mine egne fliser på kjøkkenet...Først må jeg ha mønster og farger klart...innen jeg går i gang.Jeg trives med å lage keramikk, jeg bruker bare stengodsleire. Herlig materiale å jobbe med. Morsomt å se dine arbeider..super flotte!! Ha en god dag!! Hilsen Lisbeth ;O)

metamorphosis sa...

Ja, varför skulle det inte kunna vara DU som gör det?!? :-)

Rolig idé med specialdekorerade plattor, men ja, jag har förståelse för din rutsyn efter alla plattorna...

Erika sa...

Jaaa! Bra idé!!