söndag 9 augusti 2009

Gotland - drömhusetUngefär mitt på ön ligger det, Drömhuset med stort D. Det har funnits i mitt medvetande i nästan tio år nu. Förut, när jag jobbade på Gotland om somrarna, brukade jag åka och titta på det flera gånger varje sommar. Nu, när jag besöker ön med ojämna mellanrum, blir det alltid en tur förbi huset för att se om det fortfarande står kvar. I samma skick som tidigare, eller om någon äntligen har börjat ta hand om det.

För ungefär en åtta år sedan pratade jag med en av Fornsalens byggnadsantikvarier om huset. Jo, då, det är väl känt för byggnadsvårdarna på Gotland. Såklart! Jag fick reda på att det var en trädgårdsmästare som lät bygga huset och nu minns jag inte riktigt när, men det kan ha varit under slutet av 1800-talet - 1920-talet. Trädgården vittnar om gamla fruktträd och buskar. Säkert har det varit en mycket vacker trädgård än gång i tiden!

Jag fick också veta att hela huset vilar på sand. Det rör sig hela tiden, därav alla stora sprickbildningar... Ägarna bor inte längre i huset, utan i ett annat hus på gården. Jag har snokat i fönstren en gång, men kunde inte riktigt se in. Jag vill gå in för jag VET att det är fantastiskt inuti! Gissa HUR många gånger jag fantiserat om att äga det här huset och den fina trädgården?

Någon murare som är villig att ställa upp på sin livs murarutmaning?

7 kommentarer:

marie-louise sa...

Ah, vad kan man säga...Gotland och alla dessa fina ställen!

Du har en kul och intressant blogg, jag har sagt det förut och säger det nu igen!

med nål och tråd sa...

Riktigt riktigt vackert. Och så annorlunda vinklar, som bara förhöjer känslan av det.

Karin sa...

Underbart! Övergivna hus har en förmåga att sätta igång fantasin om både dåtid och framtid...

Johanna sa...

Hörru Olsson, du vet att Järpen ställer upp när det ska muras. Det där har vi ju gjort förr! Lite bra mursnäckor så blir det nog bra;)

Ulrika sa...

Järpen! Tänkte väl på dig, men ville liksom inte skriva ut ditt namn sådär. Vi kanske ska försöka köpa loss det där huset ihop för att sedan mura resten av våra liv?

Birgitta sa...

Ingen murare... men ett fantastiskt hus! Ge inte upp tanken på att komma in, snacka med ägarna!

Lisa sa...

Åh vilket fint hus! Är också en sån som går runt och har mina favorithus, då gärna i sten och gärna på Gotland!
Hälsningar Lisa