tisdag 23 juli 2013

Semester - tema kulturmiljöer för barn


Johan och jag är inte mycket för traditionella nöjesfält med tjutande karuseller och en massa krimskrams. Så länge inte Majlis vet om de ställena behöver vi inte heller besöka såna miljöer. Det finns så mycket annat att göra med barn och nu har vi kanske hittat våra alternativa nöjesfält! Kulturmiljöer som vänder sin verksamhet till barnfamiljer!

Förra veckan besökte vi Nymmenåsens fäbod i Storvik i Gästrikland. Där ordnar Ovansjö hembygdsförening varje sommar sk Fäbodlek. Föräldrar och barn får gratis komma och leka på fäbodvallen. Inne i ladugården finns fantastiskt fina trädjur; hästar, kor, grisar och höns. Och ägg! Allt så fint och pedagogiskt i egna små bås. Vill barnen går det bra att flytta ut djuren utanför ladugården och bygga upp en hage kring dem så att de inte rymmer!


Majlis provade, med hjälp såklart, att baka tunnbröd över öppen eld. Det är så fint med barn, det behövs bara lite hjälp så verkar känslan ändå vara jag-har-gjort-det-alldeles-själv! En duktig tjej hjälpte Majlis med ett halsband och en liten ring. Hon var så stolt då halsbandet hängdes om halsen på henne!Roligast var ändå att tvätta! Hon tvättade alla små tygbitar som låg bredvid baljorna! Sen gick vi till skogsbrynet och hängde upp tvätten på tvättlinan. Det var där vi upptäckte alla blåbär. Vet ni om att det finns mängder av blåbär i skogarna nu? I alla fall i skogarna krig oss! Ja, där blev vi kvar ett tag... Tyvärr hade vi ingen picknick med oss så när magarna började kurra fick vi bege oss från fäboden för lunch. För att kompensera upp den helt politiskt korrekta och därtill sinnliga förmiddagen åt vi en varsin kebabtallrik på en sylta i Storvik...


Idag har jag och min kompis Teres besökt Rengsjö hembygdsby med våra barn. Där ordnas varje sommar något som heter På gammelmormors tid. Dit ska ni åka om ni har möjlighet! Vid entrén får barnen låna tidstypiska kläder om de vill. I långa rader hänger kläderna som är uppsydda i alla möjliga storlekar och äldre modeller. Fast Majlis ville behålla sina egna kläder på!


Vi försökte klappa några getter. Det gick sådär.I handelsboden lekte vi en ganska lång stund. Det är så roligt att Majlis gillar sånt här, för det gör ju verkligen jag med och jag hade ä l s k a t det när jag var liten! I handelsboden finns allt från frukt, bröd och ost till kött och fisk. Varorna kan vägas på en våg med gamla vikter och betalningen slås in på en riktig gammal kassaapparat.


Det bästa stället för Majlis var nog Per Krigs stuga. En stuga där en man bodde ända in på 1950-talet. Stugan är skänkt till hembygdsföreningen som nu varsamt gjort i ordning den till lekstuga. Majlis ville leka med sin docka Anette och en annan docka som fanns i stugan. Hon ville natta dem, sen själv krypa till kojs, så skulle jag säga godnatt och sen skulle jag sitta i köket och dricka kaffe och sen var det morgon igen. Då fick dockorna frukost och sen var det kväll igen...


Barnen kan också få snickra, tova, jobba med lin och äta mellanmål på fäbodvallen. På gammelmormors tid är öppet varje tisdag och onsdag fram till 7 augusti. Nästa vecka åker vi nog tillbaka och tar med oss mormorn.

9 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Vad mysigt det låter! Jag gillar också sådant, i brist på egna barn brukar jag låna med mig andras för att få tillfälle att åka till roliga ställen. :)

FarmorMormorA sa...

Vilka trevliga ställen ni varit på. Mycket roligare än nöjesparker. Vi åkte till sådana då våra barn började tjata. Hade ju hört kompisar prata. Men det blev billiga resor för väl där vägrade de åka i attraktionerna såg för läskigt ut :-)

Unknown sa...

Alltså, vad fint. Och rofullt.

Besökte Kolmården för några veckor sedan och höll på att få en panikångest attack vid ingången, så många människor, så mycket stress. Blä. För vad ger det egentligen i slutänden? En dag av kämpande. Sådana utflykter är över för min del!

Tack för inspirationen!

Ulrika sa...

Men alltså! Det är ju precis så det är! För många människor och för mycket stress. Vår lilla familj skulle nog inte klara av sen anspänningen som det skulle innebära. Faktiskt. Skönare här där barnen kan kissa lite i gräset och föräldrarna kan sitta ner och betrakta leken lite på avstånd!

med nål och tråd sa...

Det ser helt underbart ut. Kul för vuxna också, och det är ju en klar fördel

Tyg och otyg sa...

Om du har tid så taggar jag dig i en liten sommarläsningsenkät nu!

metamorphosis sa...

Jag tror att ni skulle trivas fint med ett besök på Jamtli om ni har vägarna till Jämtland och Östersund någon gång. Framför allt under sommaren när historieland är öppet, med folk i alla gårdar, möjlighet att följa med på tidsresor och så. Kan dock rekommendera (vis av erfarenhet) att planera in ett tvådagarsbesök så att det går att ta allt i lagom takt och ändå ha möjlighet att se alla "fem-myror" shower som man vill... ;)

Tyg och otyg sa...

Nu känner jag mig som en kommentarspammare här, men jag skulle bara svara på din fråga om namnlapparna. Det vanliga är ju att man köper ett större antal i samma färgkombination, så det går finfint! Jag har tidigare haft vita med röd text t ex. Det är bara att gå in på någon sida som säljer namnband (finns flera olika) och provdesigna.

Ulrika sa...

Metamorphosis! Ja, jag har velat åka dit så länge. Tänkte att vi skulle dit under semestern men så blev det inte. Men nu! Jag ska få åka dit med jobbet! Det ser jag verkligen fram mot!

Tyg och otyg! Du får spamma kommentarer hur mycket du vill hos mig (ok, nästan då...:) ) Tack för svar!