lördag 8 december 2012

Höstens färger


Jodå, jag har faktiskt fått fram en del keramik under hösten. Mycket vill ha mer, det är ett talessätt som stämmer väl på mig. Jag är sällan nöjd, självklart hade jag önskat mig mer tid till keramiken. Men ändå, jag tog mig en del tid i verkstan under senhösten.


För att inte göra det allt för komplicerat för mig själv har jag mest jobbat med enfärgade former under hösten. Lortgrågrön, ljust rosa och babyblått. Särskilt fina tycker jag att färgerna är ihop. De hjälper liksom upp varandra, tänker jag. Krukorna är rätt stora, rymmer att plantera en blomma i. Fast finare kan jag tänka att de kan vara fyllda med en färskpotatissallad om sommaren. Eller varför inte rädisor? Eller jordgubbar?


Skålarna har jag inte provat själv men jag är säker på att de är riktigt fina att använda till någon färgstark soppa av något slag. Klargrön ärtsoppa, spenatsoppa med ett ägg i eller kanske en rödbetssoppa... Muggarna är stadiga. Jag tror att en redig kaffe med mjölk kan smaka bra i dem.

Det är så det går till. Tidigt i skapandeprocessen brukar jag tänka på vad grejerna kan komma att rymma. Vem som ska äga dem och vart de ska få bo. Det kan man läsa mer om här.

De små tavlorna på översta bilden har Johan målat. Och. Jag hade tänkt mig riktigt fina bilder på keramiken. Ljuset räckte inte till någon annanstans än i trapphuset. Strax innan fick Majlis ett riktigt psykbryt och genom dörren hörde jag hennes hysteriska skrikande ut i trapphuset (jo, Johan var där inne med henne) Jag kände mig som ett riktigt egosvin som tyckte att min fotografering var viktigare än allt annat just då. Jag tänkte bara - Men tystna någon gång då unge, låt mig göra det här nu, i lugn och ro. Men jag kunde inte göra det i lugn och ro. Det var... frustrerande.

11 kommentarer:

Kerstin sa...

Jättefin keramik! Särskilt kopparna tycker jag mycket om. Roligt att se att du är igång och tar dig tid med din keramik. Fortsätt med det. Det är bra för alla.

fröken c sa...

Vilken fantatisk keramik, jag tycker om allt: de höga raka burkarna som påminner om gamla konservburkar (på ett bra sätt), de tokfina muggarna och de mjuka skålarna. Håller helt med om färgerna tillsammans.

Blandar du alltid egna glasyrer, använder färgkroppar eller köper färdigt?

/nyfiken.

Lotta G sa...

Jag håller med fröken c! Och "konservburkarna" är otroligt fina. Passar de kanske till kryddväxter i storlek?

Ulrika sa...

Tack!!!
Fröken C: Jag använder färdig glasyr. Transparent som jag ibland blandar i lite järnoxid i. Engoberna (som ligger under och ger själva kulören) blandar jag själv. Aldrig med färgkroppar, (åtminstone inte hittills) alltid med oxider. Jag jobbar med lergods.
Lotta G: "Konservburkarna" kan visst bli fina med kryddor. Men de är rätt stora, så det vill till riktigt buskiga kryddväxter!

Linda Jonsson sa...

Är väldigt nöjd med kruka i ljusrosa! Den fyller syftet som garnkruka väldigt bra pga den höga och raka modellen! Borde kanske köpt en större till större stickningar men det får bli en komplettering i framtiden ;-)

Ulrika sa...

Kul att höra Linda!

med nål och tråd sa...

Ojoj så mycket fint du hunnit med i höst. Vilket artistiskt par ni är, fåglarna är verkligen jättefina

Hanna sa...

Jag blev förälskad i de vackra fåglarna, så när vi gör om i vårat kök om tio år eller så vill jag ha några på väggen.

Ulrika sa...

Hanna! Vad roligt att du gillar dem! Det ska jag hälsa Johan!

Anonym sa...

Himla fin keramik! Är väldigt sugen på någon kruka! Var i Gävle kan jag köpa dem. Och jag blir förälskad i fåglarna med. Säljs även Johans konst på något vis?
Med vänlig hälsning, Malin

Ulrika sa...

Malin! Tack! Jag har keramik på Länsmuseet Gävleborg och på Konstra i Gävle. Dock inga såna här krukor. Går att köpa direkt från mig om du vill. Johans tavlor kan du köpa direkt från honom. Han tog 400 för dessa på min julmarknad, om jag inte minns fel. Men alla på bilden finns inte kvar längre.