tisdag 11 december 2012

Kulturhistorisk tätning


Inte sällan kan man hitta rester från gamla klädesplagg som tätning mellan stockvarven i gamla hus. Det var där kläderna hamnade till sist. Då det inte fanns fler vis att återanvända tygerna på.

Under våra fönster finns finfina vädringsspjäll från då huset byggdes under slutet av 1930-talet. Perfekta under vår, sommar och höst, då man kanske inte vill ha fönstren öppna. Men under vintern, så himla dragiga. Det är ju faktiskt helt öppet mellan ute och inne i de där spjällen. Bara den där lilla fronen som stänger till. Jag tror att det är tänkt att man ska ha en liten tätningslist mellan front och vägg i vädringsspjället, för metall mot metall blir inte så himla tätt. Förra vintern hade vi så, men sen i somras tog jag bort listerna. Nu när kylan slog till för några veckor sedan forsade kalluft in genom spjällen.

Då mindes jag de där gamla benvärmarna från försvaret som ligger och skrotar i en låda i Majlis rum. Klippte sönder dem och petade ner en sträng som jag klämde fast då jag skruvade ihop spjället. Perfekt! Och vet ni, ulltätning är ultimat! Ullen släpper nämligen igenom luft men så pass långsamt att den faktiskt hinner värmas upp en aning under resans gång. Nästa sommar ska vi banne mig täta alla fönster med ullister!

5 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Huset jag bor i är från 1934 och har precis likadan vädringslucka. Fast jag gillar ju att vädra och det blir det inte så mycket av nu när det är kallt, så jag låter min stå och blåsa kalluft.

fale artut sa...

Mera ull åt Folket!

Kerstin sa...

Bra idé! Det ska jag prova att lägga mellan innan- och ytterfönster till nästa år. Förresten...jag har ett fönster kvar som jag inte har klistrat igen än. Det ska lägga en ullremsa i. Tack för tipset!

Anonym sa...

Kul att du kikar in hos mig!
Tapeten är en galmmsl 70-talare som finns i massor av olika färgkombinationer och faktiskt även som tyg.
Den finns att köpa på tapetorama.se

Mvh Lina.OJ

Ulrika sa...

Lina OJ: Aha! Men är det alltså Tapetorama som är din tapethimmel?