söndag 1 juli 2012

Sveriges 15:e världsarv - Hälsingegårdarna!


Ja, hörrni, senaste nytt! Hälsingegårdarna har idag förts upp på Unescos världsarvslista! Vilken grej, nu ligger hälsingegårdarna på samma lista som bl a Egyptens pyramider, som Kinesiska muren och som Gamla Jerusalem! I nästan 15 år har mitt län och många av mina kollegor arbetat för att uppmärksamma hälsingegårdarna och få in dem på världsarvslistan. I St Petersburg idag, på årets världsarvskonferens, togs alltså beslut om världens nya världsarv och bland dessa finns Sveriges 15:e världsarv! Det ska bli väldigt spännande att höra alla detaljer från konferensen, när den svenska delegationen kommer tillbaka till Sverige imorgon!

Här kan ni läsa vad min kollega Ingela skrev, då expertorganet ICOMOS lämnade över sitt utlåtande till UNESCO i maj i år. Och här kan ni läsa mer om dagens beslut. Visst blir man sugen på att bege sig till Hälsingland och hälsingegårdarna redan nu i sommar? Gör ni det så tycker jag att ni ska passa på att bo på en hälsingegård! På vår jobblogg har vi en reseguide som vi kallar Kolla in! Där har jag skrivit om Bo på Hälsingegård!

Hurra! Joddiladdie, joddiladdie, hoppsan vilken dag!

5 kommentarer:

lisa sa...

Åh vad roligt! Bra jobbat.

Vi har faktiskt tänkt bo på en hälsingegård i sommar. Jag ska genast kolla in dina tips.

metamorphosis sa...

Får väl säga grattis då, å hälsingegårdarnas vägnar! :)

med nål och tråd sa...

Wow, vilken grej!! Även lilla Sverige kan bidra till kulturella stordåd även om vi legat efter i utvecklingen jämfört med vad folk presterade i Pompei, Mesopotamien, Egypten och Mayariket.

Anonym sa...

Vad är det för byggnad som är fotograferad här, undrar Monica?

Ulrika sa...

Monica: byggnaden på bilden är Länsmuseet Gävleborg! Ingen hälsingegård alltså! :) Vi var snabba med vår vepa på fasaden där vi gratulerar hälsingegårdarna till inskrivningen, så därför kändes det så kul med den hör bilden!