fredag 20 juli 2012

Hälsingeloppisarna


Nu ska jag berätta om loppisarna som vi besökte då vi var på vår lilla hälsingesemester. Vi besökte faktiskt bara två stycken men båda var riktigt bra så jag fick fynda en hel del!

Den första loppisen som vi besökte var vid min kollega Ann-Maries sommarstuga. En riktig drömloppis med riktiga loppispriser. Ann-Marie, som är föremålsansvarig på museet, vet verkligen vad som går att sälja på en loppis! Nu rensar hon i sina egna förråd och på loppisen hittade vi en hel del godbitar!Jag köper väldigt mycket textil på loppisar. Det är något med gamla tyger, jag kan liksom inte motså dem. De mjuka, ibland urtvättade mönstrade tygerna, jag måste ha dem! Överst, två kuddfodral som jag hittade hos Ann-Maríe. Det ena i design av William Morris och det andra.. ja, herregud, vad heter sånt där mönster, det är nog lite för sent för mig nu, jag minns ingenting! Uggletyget till höger på översta bilden köpte jag på loppis nr 2.

Det ljusgröna och rosa Morristyget på mittbilden är en gardinkappa. Det ska nog få bli små väskor i framtiden.

Underst ett helt fantastisk tyg som räcker till ett stort kuddfodral. Någon som vet vem som gjort mönstret?

Hos Ann-Marie fyndade jag även två små krukor, en från Rörstrand och en från Upsala Ekeby. Såna här små krukor använder jag om vårarna då jag sätter sticklingar. När de har tagit sig vill jag bara ha stora krukor så att pelargonerna växer och blir jättestora!

Den här lilla hängkrukan tycker jag är så söt. Fyndad på samma loppis. Treak och klip står det på den. Det betyder Drag och klipp. Krukan ska hänga i köket och i skålen ska ligga ett steksnöre som sticker ut genom hålet. Bara att dra och klippa när man behöver lite snöre... Jag vet inte riktigt vad jag ska ha den till, kanske får den vara inne i Majlis rum när vi ska ordna en liten kökshörna till henne där, vad tiden lider.

Hos Ann-Marie hittade jag också den här stora skålen, eller kanske ska jag kalla den för en stor vas. Handblåst klarglas. Visst är den fin? Tänker mig en sallad där i eller varför inte en bukett med Krasse eller Rosenskära?

Loppis nr 2 är en stor loppis som ligger i Bricka, utanför Friggesund i Hudiksvall. Det är massor av människor som lämnar in grejer dit och dessutom prissätter dem. Priserna skiljer sig därför en hel del. Här finns en massa junk blandat med godbitar. Jag köpte den här lilla kudden där. Den var inte så loppisbillig men jag slog till ändå! Tycker mycket om den och tänker på 1940-talet när jag ser den. Passar fint i vår nya soffa som jag fyndade på Erikshjälpen innan semestern.

Kvar hemma hos mamma för tvätt är den fyndade ripsmattan och nere i källaren står ett par fina MiniTramps, vinterstövlar till Majlis om några år... I Johans garderob hänger en gammal tjock skepparkavaj.

Sådär, då tar vi och taggar ner loppisnerverna litegrann. Det räcker för ett tag nu. Visst?

8 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Wow, vilken loppislycka!
Kan det vara Anna-Lena Emdén som designat det fina tyget? Tycker att det påminner om några av hennes andra mönster.

mika sa...

hoppla vilka fina prylar! jag åker norrut till ljusdal för semesterns skönaste veckor i helgen... är din kollegas loppis öppen att besöka? var i så fall? ser ju finfin ut!

skicka gärna ett mail el svara här! låter som en fin semesterutflykt!

Ulrika sa...

Tyg och Otyg: aha! Kanske det! Ska undersökas närmare! Mika: Delsbo. Förbi kyrkan, igenom byn Myra. Sen kommer en skylt "Loppis". Där vägen delar sig, ta vänster. "Stormnäs" tror jag att det står då. Inga säkra öppettider, bara att prova!

Sanna sa...

Åh vilka underbara fynd du har gjort! Förstår att du är toknöjd! =)

Kraaaam
Sanna

Fru Åberg i Lågbo sa...

Finfina grejer!

Malin sa...

Kattun på loppis. Din lyckans ost! Säg till om du någon gång vill bli av med tyger...

Ulrika sa...

Kattun! Tack Malin! Du om någon vet!

mika sa...

tack för vägbeskrivning! vi gjorde ett försök när vi passerade på väg till ljusdal... men då var ingen hemma.. vi får göra ett nytt försök senare...