måndag 23 juli 2012

Om den ultimata koftan


I den stora hälsingegården Ol-Ers hittade jag en fantastiskt fin gammal kofta. Rummet bredvid vårt sovrum var ett klädesrum och där hängde allehanda kängor, jackor och rockar. Och så koftan. K O F T A N.

Det är något visst med gamla koftor (ja, jag vet, jag tycker att det är något visst med väldigt många gamla grejer...). Men ändå, gamla koftor. Modellerna, ullen, lagningarna och inte minst, tankarna på den eller de som en gång i tiden burit koftorna...




Den här koftan, jag tänker 1940-tal men egentligen har jag ingen aning. Jag äger en fin kofta och den är från 1940-talet. Koftan i huset hade många likheter med den. V-ringad, men halsringningen är rätt tight, koftan är alltså inte så urringad. För att hålla värmen bättre, tänker jag. Och så är ringningens kanter stickade i rätstickning och det tycker jag är så fint! Och själva fiskbensmönstret, så enkelt men ändå så glamoröst, för att använda ett gammalt djungelordspråk.

Koftan luktade faktiskt fortfarande ull men var nog använd en hel del. Vid en ärmmudd fanns en sån där fin lagning, likt sådana man använder då man stoppar sockar. Jag var bara tvungen att prova koftan och den var lite väl stor för mig. Axlarna hängde ner en del och ärmarna var alldeles för långa. Men ändå, tanken på att äga den här koftan höll mig vaken länge den andra natten vi sov i huset.

Vem har stickat den? Vem har burit den? Om någon av er läsare förstår koftan bättre än jag och kan berätta något mer om modellen och sjävla mönstret, hör av er! Om någon av er läsare tror sig kunna rita ett sådant här mönster och/eller rent av kunna sticka en liknande kofta - hör för guds skull av er! Jag betalar bra!

Och. När jag nu ändå är inne på gamla kläder - inom kort kommer jag att uppdatera min andra blogg, Utvalt. Jag har rensat bland en massa klänningar, blusar, kjolar och stickade tröjor. Mycket fint väntar! Håll utkik!

16 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag håller med dig om allt det du har skrivit om koftor. Och den är verkligen jättefin. Mönstret har jag aldrig sett tidigare, men jag blir intresserad av hur man gör det. Man måste på något sätt vrida stickningen när man stickar, tror jag. Jag hoppas att någon som vet hur man gör, skriver en kommentar i ditt inlägg.

Anna sa...

Hej den är jättefin, jag har letat inspiration till en klassisk kofta! Kul, nu har jag något att suga på!

keramikern på kullen sa...

Oj vilken fining, jo presis som du säger, det är något visst med koftor, man kan liksom aldrig få för många av dem:-) i dynnerhet om de har några år på nacken och redan ingångna, då är de toppen! har några stycken, bla en som min mormor stickade till min morfar, en svart i ull v-ringad ganska enkel, men underbar, och tanken på att den har han använt många timmar i sitt teädgårdsland, den tanken gör mig alldeles varm!

Åsa sa...

alyzetiJätte fin kofta! En del plagg har helt enkelt ett gyllene mått eller utseende som är perfekt.
Jag delar din nyfikenhet helt och hållet! Älskar gamla kläder och lagningar. Fantasin sätter igång och det finns inga gränser för vad man kan hitta på om ett klädesplagg! Jag hittade ett typ av linne, med knyt i sidan, på en loppis i Junsele och det var ett blommigt tyg som säkert (i min fantasi) har varit en klänning. Ägaren av loppisen sa att linnet var ifrån Indien!! Hans fru var uppvuxen där då hennes familj jobbade där kanske på 40-50 -talet (in min fantasi...) Ja, du förstår ju hur jag började fantisera :-) Jag var ju bara tvungen att rädda linnet från att hamna hos någon annan! Ska visa en bild sedan på bloggen.
Jätte roligt att se bilder från Hälsingegårdarna som du besöker!

med nål och tråd sa...

Dom gamla de kunde de!

lisa sa...

vilket vackert mönster. hoppas du hittar någon som vet hur man gör. och delar med sig. :)

Anonym sa...

Vilken jättefin kofta! Koftan är förmodligen en herrkofta - därav de breda axlarna och de långa ärmarna. Herrkoftor var ofta tighta och korta i livet förr i tiden. Jag har en bok som heter "Jumpers och annat stickat" från 1936 som har en herrslipover som påminner lite om din kofta (men den har ränder av "vanliga" raka maskor mellan de snedställda ränderna). Det är ungefär samma typ av garn som din kofta verkar vara i. Där ser mönsterstickningen ut så här: "varv 1 (rätsida):2r, 2 tills (lyft vid denna hoptagning första maskan , sticka nästa rät och lyft den lyftade maskan över den stickade, 3r, gör en ny maska i nästa maska från föregående varv genom att vrida denna, sticka den rät, 2r. Gör en ny maska igen som förut. 3r, 2 tills (utan att lyfta den första maskan) Upprepa från början varvet ut. Varv 2: avigt". Den är ju inte solklar i sin beskrivning, men har man stickat en del med ökningar och minskningar fattar man ganska bra vad de menar.Boken är utgiven av NK i Stockholm - det är ju möjligt att din kofta är efter ett mönster från dem.
Jag tror alltså att mönstret på din kofta görs med ökningar och minskningar på rätsidan. Om du tänker dig att mönstret är flera V:n brevid varandra så är botten på v:et där ökningarna görs och toppen där minskningarna görs. Förmodligen ökar du två i en maska genom att sticka i maskbågen från föregående varv för att undvika hål och minskar genom att sticka två tillsammans. På så sätt skapas ett av v:ets sidor. Andra sidan spegelvänds i ökningar och minskningar. Du får alltså något som ser ut så här; 2 tills, 4r,2 i 1, 2 i 1, 4r, 2tills - upprepa varvet ut. Lite svårt att beskriva, men titta i en bok med mönsterstickning så kan du se att vissa hålmönster har liknande lutningar av maskorna. Det som är viktigt vid ökning och minskning är att vridningen av maskorna blir rätt (det är det de försöker förklara på ett så knepigt sätt i beskrivningen från 1936). Det här verkar kanske jätteknepigt i text, men det är betydligt enklare i verkligheten. Sticka en provlapp så får du se. Lycka till!/Sandra

Malin sa...

Fantastiskt fin kofta. Tipsar slöjdarvännerna så får vi se om någon nappar på att sticka.

Ulrika sa...

Sandra! Tack för ditt generösa svar! Om jag ändå kunde förstå det du skriver rörande mönstret! Hoppas någon annan gör det! Och Malin: Gör det!

Åsa sa...

Det var inte meningen att det konstiga "robotordet" skulle komma med i början :-)

Anonym sa...

Jag har hittat en beskrivning till mönstret. Det finns i "Bonniers stora bok om stickning" (Vouge knitting) sid 134 i min upplaga (det finns fler, så sidantalet kanske inte stämmer.) Kolla på ditt bibliotek om de kanske har den boken. Mönstret kallas "Fiskben" (vad annars?)och har följande beskrivning:
varv 1 och 3: avigt
varv 2: *2 rm tills, 2 rm, öka 1 maska i nästa maska så här: sätt spetsen på höger sticka bakom vänster sticka, trä in spetsen ovanifrån och ned genom den avida m på varvet nedanför nästa maska, sticka denna maska rätt; sticka sedan 1 rm i m ovanför, 2 rm; upprepa från* och sluta sista uppr med 1 rm.
varv 4: 1 rm, * 2 rm, öka 1 m i nästa m, 2 rm, 2 rm tills; uppr från * v ut.
Det verkar förmodligen klurigt om man inte är så bra på att sticka - men det här är ganska lätt när man väl fått grepp om det. Tricket är just att öka och minska med rätt metoder. Men det går nog inte att beskriva det tydligare än så. Drops ha en video på hur ökningen går till (det är den andra maskan som ökas på rätt sätt för detta mönster):
http://garnstudio.com/lang/se/video.php?id=11&sort=2&thumbnails=on

Jag hoppas att du skall våga testa att sticka detta - det är verkligen inte svårt! en ökning, 2 räta maskor, en minskning, 2 räta maskor osv. Vill du ha bredare ränder stickar du bara fler räta maskor mellan ökningarna och minskningarna.
Eftersom detta är ett ytmönster kan du förmodligen leta upp ett koftmönster som du tycker liknar modellen och sticka den med detta fiskbensmönster.
Lycka till och tack för att du visade bilderna på koftan, så att vi andra också kunde upptäcka detta vackra och enkla mönster. /Sandra

Ulrika sa...

Sandra: Wow! Tack! Den boken ska jag försöka hitta!

Clara sa...

Wow vilken kofta! Fiskbensmönstret är verkligen skitsnyggt, måste absolut försöka mig på att sticka något i det.

Hoppas du lyckas göra en kopia av den!

Anonym sa...

Såg just att det finns flera olika böcker från Bonnier med samma namn. Boken jag citerar är denna:
http://www.bokus.com/bok/9789134511842/bonniers-stora-bok-om-stickning/
/Sandra

Annika sa...

Verkligen fin kofta! Jag blir också sugen på att göra något liknande med det mönstret. Tack till Sandra också!

Teres sa...

Det går ju bra det här, Ulli! Vilka fantastiska läsare du har, vad kul! Gammalt djungelordspråk, Hahaha!