fredag 20 maj 2011

Tiden
Hur lång tid tar det att dreja en mugg för dig? Hur många muggar drejar du på en dag? Vet inte hur många gånger jag fått dessa frågor. Vet med mig själv att jag brukar undra detsamma när jag ser någon som utövar sitt hantverk. Man vill liksom veta. Fast egentligen fattar jag inte varför.


Grejen är ju den att det går rätt snabbt att dreja. Jag brukar säga att själva drejningen faktiskt är ett av de snabbaste momenten i hela kedjan att få till t ex en mugg. Men den blir ju inte färdig då. Jag skulle säkert kunna dreja över 100 muggar på en dag. Men det gör jag inte. Anledningen är att dagen därpå så ska de beskickas, dvs svarvas av i botten, samt även hänklas. Dessa två moment är inte mina favoritmoment...

Alltså, jag gillar ju att få på handtaget, att se muggen växa fram, men det kan ibland kännas oöverstigligt när jag har typ 40 muggar framför mig som ska få handtag. Men så gör jag det bara och alltid går det faktiskt snabbare än vad jag först tänkt. 
När handtagen väl är på plats brukar jag ställa muggarna upp och ner så de kan torka till sig lite grann. Senare samma dag som detta sker så brukar jag, vad gäller just denna modell, rista in mönstret. Dag 3 engoberar jag muggarna. Då doppar jag dem alltså i engobe, som är infärgad vit lervälling. Efter det får muggarna torka till ordentligt, vilket kan ta olika lång tid beroende på årstid. Nu går det rätt snabbt, men det får inte gå allt för snabbt för då kan de torka snett om man inte är med och justerar.

Sen första bränningen, glasering, andra bränningen, slipning och SEN är de färdiga! Det är en rätt lång process som jag lärt mig att uppskatta.

Sorry för den kakkiga bildkvalitén, jag har nog missat något när det kommer till fotografiering med mobilkamera...

7 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag känner igen frågan. Men jag får frågan "Hur lång tid tar det att sticka en tröja?". Jag stickar på maskin och ibland verkar det som om man tror att maskinen stickar en färdig tröja. Allt arbete före, under tiden och efter, och att maskinen bara är ett redskap (som en vävstol eller drejskiva) tänker många inte på. Det är jättebra att du skriver om detta. Jag ska själv ta upp det i min blogg framöver.

Clara sa...

Intressant inlägg! Det är verkligen lätt att glömma allt arbete runtomkring, framförallt när man pratar med andra som inte är insatta i just ens eget hantverk.

med nål och tråd sa...

Vajert Sickan!

Gila sa...

Jag drejar på hobbynivå och är djupt imponerad av din produktion. jättefint!

marie-louise sa...

Hallå där Ulrika, känner igen det där:)
Trevlig helg!

Annika sa...

Kul läsning! Jag förstår att det tar tid. Själv väver jag, och själva vävningen kan gå ganska snabbt - men allt innan och efter... kära nån. Inte minst klippa alla trasor! Dina muggar är jättefina!

Lenaslera sa...

Känner samma för hänkling och beskickning .. jag som bara jobbar med min keramik på deltid brukar ibland få fart på drejandet och gör massor på måndagen som är min lediga dag. Sen ska jag få till resten under veckan som jag jobbar på mitt vanliga jobb ... innan det torkar för mycket. Inte alltid helt lätt :)