tisdag 24 maj 2011

I en tygdrömJag har börjat jobba i min verkstad några förmiddagar varje vecka. Handlederna tycks hålla, peppar, peppar...

Efter mitt arbetspass letade jag fram mitt gamla blå lapptäcke som mamma sydde till mig när jag var kring 13 år. De allra flesta tygerna i det kommer från de provkataloger med tyger som mamma köpte från sitt gamla arbete Tapetlagret, när det skulle lägga ner i början på 1980-talet. Hon mindes att hon köpte pärmarna för 25 kronor styck. Och jag minns att pärmarna var tjocka! Pärmarna var fyllda av tyger från Sanderson och flera tyger var från William Morris. Provbitarna mäter 35x40 cm.

Vi älskade tygerna redan då, även fast vi kanske gjorde andra färgval då mot vad vi gör nu. Mamma sydde flera lapptäcken av bitarna och jag har sytt lite allt möjligt av de där tygerna, bl a de här.

När jag var ungefär 19 år så sydde jag det gröna lapptäcket till min säng. Precis alla bitar i det kommer från de där provpärmarna. Än idag finns många provbitar kvar, eftersom hon köpte en ansenlig mängd provkataloger. Idag beslöt vi oss för att ta fram högen och titta på alla tyger! 

Majlis blev förtjust redan då hon fick provsitta lapptäckena, men sen när tygerna kom fram så hamnade hon som i trans! Tygtrans! Det var väldigt kul! Hon plockade bland bitarna, fladdrade med dem framför sig, tog nya bitar, rullade runt bland tygerna, upp igen, fladdra, fladdra, fladdra! Helt koncentrerad! Jag tror att hon skulle ha kunnat suttit där länge, länge men vi skulle åter in till stan så efter en stund plockades alla tyger undan igen. Utom en liten bit. En liten orange tygbit som hon satt och sög på ända tills den var helt genomblöt...

Om jag ska göra en högst kvalificerad gissning så blir den att Majlis kommer att arbeta med textil när hon blir äldre! Tyger i olika färger, mönster och kvalitét - det är sånt som ligger för henne! Och jag upptäckte att tyger kan vara den perfekta barnvakten! Mjuka, glada och trygga!

8 kommentarer:

marie-louise sa...

Vad fint du har det nuförtiden Ulrika:)

med nål och tråd sa...

Vilken störtskön liten tjej du har

Terés sa...

Men jag dör, den där sista bilden är ju så gullig så man spricker!!

Clara sa...

Vilken tygskatt, och vilka härliga bilder! Håller med Terés om den sista bilden :)

metamorphosis sa...

Åh, så härligt med tösen mitt i allt tyg!! :)

Annika sa...

Fina täcken! Så kul med tygprover och att det blev något bra av dom. Majlis är ju bara för sööööt!

matilda sa...

Åh,
Jag fick ett gäng med tyger från en gardinbutik som skulle stänga. och ahr fyllt en hel garderom hemma hos föräldrarna.
Tyvärr var de flesta tyger fråne n sådan tidsperiod att allt skulle var blekt och i konstiga material, fast en del av det har verkligen varit till nytta, om inte annat som tyg till prototyper.

Malin sa...

vilken underbart tygskatt! jag blir lite sugen på att veta mer om tygerna. spännande med William Morris, han gjorde mycket för textilen! den där lilla Majlis är en född textilare, det syns ju på direkten!