lördag 26 september 2009

Karriären, del 3 - La Borne

Hösten 1995, efter första sommaren på Etelhem, åkte jag till La Borne i Frankrike för att jobba för keramiker Christine Pedley. Tillbaka till stengodset. Jag drejade nästa uteslutande hennes former, vilket gjorde att jag lärde jag mig massor! Det var nyttigt och lärorikt med någon som ställde krav på det jag drejade. Det var sällan som det jag drejade dög. Oftast fick jag slänga och börja om. I efterhand förstår jag hur mycket jag lärde mig under den där hösten i Frankrike.

Den här tekannan är en av de få föremål som jag drejade till mig själv under tiden i La Borne. Eftersom jag jobbade heltid med att dreja Christines serier, så fanns tyvärr sällan orken att göra något eget när arbetsdagen tog slut. Då ville jag bara duscha varmt. Sen fick jag, vare sig jag ville eller inte, gå hem till min risiga husvagn som jag bodde i.

Saltbränd i gasugn. Används fortfarande ibland.

4 kommentarer:

Anonym sa...

La Borne, kommer ihåg att det riktigt risig husvagn du bodde i, fukt i sängen och mögel på tidningar. Men du kämpade på!
Mamma

Kristina sa...

Hej!
För ett tag sen började jag följa din blogg, framförallt för att jag var nyfiken på din keramik. Gillar de senaste blogginläggen! Själv håller jag på med keramik i liten skala, går kvällskurser... Jag blir inspirerad av att se din keramik, men också väldigt nyfiken på hur du gjort :) Vill du också dela med dig av dina tekniker eller är de hemliga? Tex, hur har du gjort kattmönstret (engobe och ristat?)? Använder du mest glasyrer eller oftare engobe? Har du nåt drejningstips? Jag gillar dina serier Blomma och Relief!

Ulrika sa...

Hej Kristina!
Ja, vad kul att du tycker det! Såklart är inget hemligt! Allt är ju redan gjort inom vårt hantverk kan man säga!

Allt mitt lergods är engoberat och mönstren är målade i engobe, ristade i leran eller målade med bollspruta. Relief är ristat innan jag doppat i engobe, blomma är målat med lerslicker i bollspruta innan doppat i engobe.

Kristina sa...

Tack för ditt svar! Jag tror jag ska pröva engobe, har inte gjort det förut... Kul idéer att rista i leran och att måla med lerslicker, det ska jag också testa!