lördag 19 september 2009

Klädd vs. slimskt klädd


Dagen har jag tillbringat i vackra Gagnef. Gagnefs minnesförening firade 100-årsjubileum och ställde till med fest. Jag kom slimskt klädd, trots att jag så sent som igår planerade att ha folkdräkt för första gången i mitt liv. Slimskt klädd säger man i Gagnef när någon kommer oklädd, alltså inte i sockendräkt. Då är man en slimska...
Många av kalasgästerna kom klädda och det råder ju ingen tvekan om att Dalarna har en alldeles speciellt märkvärdig dräkttradition! En mängd sockendräkter fanns till beskådan, den ena vackrare än den andra. Särskilt förtjust blev jag i Bodas dräkt som ni ser här ovan. Den har ett fint smäckert liv och jag skulle gärna ha ett sådant själv, fast då till mina vanliga kläder. Kanske lite mer ihop i fram. Men tänk vad fint över en klänning...


I kyrkan gavs ett icensatt bröllop med helt bröllopsfölje anno 1909, samma år som minnesstugan invigdes. Så fantastiskt genomvackert det hela var! Ni skulle har varit med! Brudens dekorationer med glaspärlor, pappersblommor, spetsar och band är det finaste jag sett på länge!

10 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Vilken detaljrikedom, väldigt vackert, och vilka breda textilkunskaper de hade förr. Sitter det fortfarande i våra fingrar eller kan vi bara hålla i en mus och mobiltelefon numer tro?

Jag minns brudens utsmyckning från omslaget på Hemslöjden för nåt år sen. Grannare än grannast!

Tack för tipsen om dräktjakten, de ska följas upp.

Elin F. sa...

Gud vilka fina röda skor du har!!! Jag är väldigt avundsjuk, var har du köpt dem? :)

Ulrika sa...

Hej Elin!

Ja, det är mina finaste träskor! Från Knulp. Såklart. De har de finaste träskorna, tycker jag!

Johanna sa...

På mordräkten ser man ofta lösningen med snörning fram på livet. Det ska egentligen vara hyskor och hakor men kanske har man ärvt dräkten och den är lite för trång eller så har man samma dräkt som när man konfirmerades men inte samma kropp ;) Vet inte hur Bodas dräkt ser ut så jag är inte säker på om det är en sån lösning som kvinnan på din bild fixat till.
Jag sydde ju en moradräkt för 10 år sedan och har knäppningen fram. Det finns en sak som är synd med det och det är ju att hängslena på boden (livet) är broderade med gult silke och så har man ett halskläde som är löst över blusen. När hängslena kommer så tätt intill varandra så försvinner alla fina broderier under halsklädet.
Jag har köpt nytt material till boden och har tänkt ändra mönstret lite så att hängslena kommer lite längre åt sidan. Dräktpoliser tycker inte att man får göra så men jag tycker man ska trivas i sin dräkt.
På min mormors begravning för ett år sedan uppmanade morfar alla som hade dräkt att ta den. Jag tror det kom 20 kvinnor i dräkt! Många moradräkter men ingen hade sorgestrumpor eller det särskilda förklädet (magden) man ska ha vid begravningar. Det fanns skördedräkter som är så vackra och ljusa. Det var så vackert och morfar var så rörd över alla fina! Roligare tycker jag än att inte använda för att man inte har "rätt" delar.
Oj, vilket inlägg det blev! Tappade tråden lite men jag älskar dräkter!
Lite nyfiken på vad du har för dräkt.

Järpen

Ulrika sa...

Jag skulle ha Hilledräkten, som alltså är den socken jag kommer från. Det finns ett bildbevis från när jag provade den hos min moster. Kanske kommer här.

Vi måste prata mer om dräkter, det hör jag det!

Krinolina sa...

Jag har Grytnäsdräkten, den är ganska lågmäld med roströd kjol, vitt förkläde, roströd väst och lindblomsgrön mössa och vit schal. Jag tycker den är jättefin. Mansdräkten är mycket stilig med mörkblå långrock, mörkblå knäbyxor och väst med smala ränder i grönt och rött.

marie-louise sa...

Folkdräkter och traditioner...Tänk förra året när jag var i Oslo och det var 17 maj och alla, jag säger ALLA, festade loss i sina vackra folkdräkter. Disco dans och superfest. Det var underbart!

Birgitta sa...

Men bilden på dig måste vara tagen utanför min favoritladugård i Barkhyttan! Fick du mitt meddelande om Kaleido?

Ulrika sa...

Stämmer Birgitta! Snyggaste ladugården och intressant plats!

Om Kaleijdo... Svarade på något för flera veckor sedan, men är det något helt färskt så har jag inte sett det än!

Anonym sa...

Men vilken fantastisk dräkt! Jag som sett samiska bröstkläden behängda med silver några gånger i mitt liv trodde att det var det vackraste man kan se men det här tar priset! Du har en himla trevlig blogg, Ulrika.
Hälsar Lena i Boden