söndag 15 augusti 2010

Produktutveckling

Morgonbullarna blir bättre och bättre ju längre tiden går! Nu har jag inspirerats av min brors familjs sätt att baka dem på. De låter degen ligga kvar och jäsa i bunken över natten och portionerar ut dem till bröd först precis innan de ska gräddas morgonen därpå. Nu har jag också börjat göra så. PLUS att jag bytt ut halva vetemjölsmängden till stenmalet vetemjöl från Berglunds bageri i Kungsgården.

Fördelarna med dessa ändringar är följande:
1: Det går snabbt att göra degen. Ofta kommer jag på att jag ska baka morgonbullarna väldigt sent på kvällarna, inte sällan när jag redan sovit en stund framför tv´n och då är det inte alltid roligt att dega ner sig själv och dra fram plåtar och möblera om i kylskåpet för att dessa ska få plats...
2: Jag behöver inte lika mycket mjöl. Lämnar degen lite halvkladdig där i bunken.
3: Det är lätt att klicka ut degklumpar på plåten på morgonen. Jag använder en sked till det. Dessutom har jag lättare att överblicka brödens storlek nu, till skillnad mot för förr, då de ibland jäste ihop i kylskåpet under natten. Jag får fler små bröd nu än tidigare!
4: När mina bullar har svalnat fryser jag alltid in dem. Varje kväll, innan jag går till sängs, tar jag fram ett bröd till min frukost morgonen därpå och - här kommer den största vinsten - de är MYCKET saftigare nu än innan! Tidigare brukade jag till och med värma på dem lite i ugnen, men nu behövs absolut inte det!

Japp! Nog om detta! Prova vettja!

6 kommentarer:

Terés sa...

Gissa om jag ska!! Argumenten talar klarspråk. Tack för tipset.

marie-louise sa...

måste bara inspireras av detta!!!!

Frida sa...

Uj vad gott! Men jag undrar om bunken ska stå i kylen över natten eller om det duger på köksbänken?
Fin blogg du har, jag följer den!
Mvh Frida

Ulrika sa...

De behöver jäsa långsamt i kylskåpet. Har provat att snabbjäsa dem ute någon gång, alltså som man vanligtvis jäser degar, men jag tycker inte att smaken belv riktigt lika bra då.

ida sa...

Detta ska nu prövas inför sambons födelsedag i morgon!

Ulrika sa...

Gör´t!