tisdag 26 november 2013
Mer om gamla kök
För två veckor sedan höll jag en föreläsning kring kökens historia. Jag älskar inte precis att stå inför en massa människor och hålla låda, men det positiva med att göra det emellanåt är att man måste läsa in sig på det aktuella ämnet. (Många tror att alla som jobbar på museer kan a l l t som handlar om dåtid, forntid och konst. Så är det naturligtvis inte, men i takt med att frågor inkommer, behöver man fördjupa sig i vissa frågor. Eller då man jobbar i projekt kring speciella objekt, ja, då behöver man läsa in sig på ämnet och objektet. Sen är det ju också så att många som jobbar inom museibranschen också har ett stort personligt intresse för jobbämnet och detta bidrar också till att man ständigt lär sig mer och lär sig nytt i jobbet.)
Nå!
K Ö K.
Vilket intressant ämne! Genom att följa kökens utveckling under 1900-talet tar man också del av viktig kvinnohistoria. Och samhällshistoria i stort. Köken var längre tillbaka hemmets hjärta. Det var i köken som allting utspelade sig. Här lagade husmor mat, diskade och tvättade. Det var i köket som hela familjen badade och det var också här som allt handarbete skedde. Och i köket sov hela familjen. Kort sagt, livet inomhus levdes i köket.
Känner mig enormt privilegierad som emellanåt får besöka riktigt fina gamla kök i mitt jobb.
Jag blev intervjuad av en av stadens morgontidningar efter att jag hållit föredraget. Artikeln hittar ni här!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Oh, den sista bilden - vilket härligt kök!!
Mycket spännande ämne! Jag skulle gärna ha varit med och lyssnat. Flera av köken på bilderna känner jag väl igen, från lägenheter och hus jag har bott i, innan dessa kök (eller hela hus ) revs.
Underbara kök!
Jag läste artikeln i tidningen med stort intresse, mycket för att jag följer dig här! Det jag tyckte var nästan mest intressant i artikeln var att du nämnde att de "lantkök" som nu finns att välja i diverse affärer aldrig funnits i verkligheten. Intressant! Men jag ska glatt erkänna att jag är väldigt förtjust i dem ändå...
Maria! Det är köket i Ol-Ers i Västeräng, Delsbo. Där kan man hyra in sig om somrarna. Underbart!
Cecilia! Tack! Vad kul att höra! Ja, alltså, aldrig funnits i den utformningen de görs idag. Längre tillbaka var det kanske en vedlår som var klädd med pärlspånt. I övrigt fanns ingen mer fast inredning i köken. Kanske en tallrikshylla på väggen och en skänk för hushållets porslin och lite matvaror som smör och bröd. Så pärlspåntinredning från golv till tak är alltså inte ett "gammalt" kök, utan just ett väldigt tidstypiskt byggnadsvårdskök, anno 2013.
Roligt! Håller precis på att fundera på hur vi ska göra med åttiotalsköket i vår fyrtiotalslägenhet. Det är välgjort och absolut inget att slänga ut men tid för en uppfräschning, gärna med fyrtiotalssmak. Dags för en del efterforskning alltså, så tack för tipsen! De där böckerna från nordiska museet sätter jag genast upp på önskelistan.
/Kajsa
Skicka en kommentar