torsdag 21 november 2013

Smarrigt lästips

 

Förra veckan höll jag ett föredrag om kök genom tiderna. Just köken är något som intresserar mig särskilt mycket när det kommer till gamla miljöer. Framförallt gillar jag kök från mitten av 1900-talet, men även strax där innan och strax därefter. På ett ungefär. Men inte hugget i sten. Jag kommer att återkomma till kökens historia i ett senare inlägg.
Till min hjälp, då jag satte samman föredraget, hade jag bland annat den lilla boken Köket - Hemmets hjärta, som är utgiven av Nordiska Museet. Boken ingår som en del av fem i serien Folkhemmets rum. De övriga delarna är: Sovrummet - Bäddat för förändring, Tvättstugan - En svenska historia, Badrummet - Från balja till spa och Vardagsrummet - En plats för allt och alla. Böckerna har, precis som seriens titel antyder, fokus kring mitten av 1900-talet men med tillbakablickar mot 1800-talet och framtidsspaningar in i 2000-talet.


Om du är det minsta intresserad av hur våra hem har sett ut och förändrats under 1900-talet så tycker jag absolut att du ska ta dig en titt i böckerna. Här sätts hemmen in i ett sammanhang. Det blir en historisk genomgång av förra decenniet, både vad gäller samhälls- och stilhistoria. Jag kommer att använda böckerna som små uppslagsverk och som rena inspirationskällor vad gäller både inredning och kläder.

Här kan ni läsa mer om hur köken genom olika undersökningar och mätningar kom att standardiseras under 1940- och 1950-talen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om du har sett "Psalmer från köket"? Saxat från Wikipedia: "Efter att Hemmens forskningsinstitut framgångsrikt har undersökt hemmafruarnas gärningar i köket för att rationalisera göromålen, ska nu ensamboende mäns vägar i köket utforskas. Därför kommer ett flertal svenska observatörer med husvagn och utrustning till Norge.

Varje observatör får en värd, i vilkens kök de ska sitta tyst på ett "jakttorn" och dokumentera händelser. Kontakt mellan dem är strikt förbjuden för att inte påverka forskningsresultat. Observatörer måste också sova ute i sina husvagnar."

Se den!

Ulrika sa...

Klo_ro_fyll! Självklart har jag sett den! Men det var ju ett tag sedan. Blev väldigt sugen på att se om den när jag stötte på den under min förberedelse av föredraget. Blir kanske bibblan imorgon!

Anonym sa...

Vänta med att gå till biblioteket! Blev själv sugen att se den, då den är hemma hos mig gör tillfället!! :-D sorry!!!

Den är ju så skön!!!

Ulrika sa...

Majlis och jag gick till bibblan för att lämna tillbaka böcker men klockan var strax innan tre så vi hann inte gå till filmerna. Blir nästa helg istället!

Ulrika sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.