torsdag 30 augusti 2012

Hantverk i stort format


Igår var jag och jobbade på Västerby hembygdsby i Rengsjö, Hälsingland. Jag hade ett mycket pressat schema eftersom jag skulle hinna dokumentera och skadeinventera närmare 35 byggnader... Tog mig dock tid att svänga förbi Helena Bratts intressanta och roliga projekt, Schablonladan. Det var bra att jag gjorde det!


Efter väg 50 ligger den, ladan. Närmare bestämt vid Ohlandersgårdens vandrarhem i Knyssla, Rengsjö. Helena, som har en textil bakgrund, vill med projektet visa upp en av de kulturhistoriska traditioner som finns så nära oss alla men som ändå relativt få personer kommer i kontakt med. Så bra sätt att göra det på, visst?! Kolla in projektbeskrivningen här!

Schablonmönstret är hämtat från ett av rummen på Västerby hembygdsby. Dock målas det inte upp med hjälp av schabloner på ladan, utan på fri hand utifrån de uppskissade mönstren på ladans vägg. Den tidigare solblekta rödfärgsmålade panelen oljades inledningsvis in med linolja. Färgen som används är från Ovolin. De specialbrutna kulörerna är gjorda av Engvall och Claesson. Mönstret ser kanske rätt färdig ut här, men det är faktiskt rätt många små detaljer som återstår än. Helena och hennes forna klasskamrater från Capellagården jobbar intensivt med färdigställandet. Det är intensiva arbetsdagar från morgon till kväll och hittills har ett 10-tal personer hjälpt till med målningen.
Jag pratar med Helena (mitten) och hennes mamma Kristina (som driver Ohlanders vandrarhem) samt Ragnar från Västerby hembygdsby som jag hängde med under hela förmiddagen.

Jag kände mig upprymd och inspirerad efter mitt besök vid ladan! Hade jag inte haft så mycket att göra på hembygdsgården så skulle jag gärna stannat och målat en stund. Något säger mig att vi ska lägga namnet Helena Bratt på minnet, vem vet vad hon hittar på här näst?

När jag åkte hem från hembygdsgården framåt kvällningen stannade jag och fotade ladan från vägen. Arbetet var fortfarande i full gång. Än var det ju ljust i några timmar innan höstmörkret skulle krypa fram över åkern.

6 kommentarer:

Fru Åberg i Lågbo sa...

Men vilken briljant idé! Så bra!!

marie-louise sa...

Ahh, Ulrika, tänk vad mycket kul det finns:)

Anonym sa...

Vilken fantastisk idé! Inspiration som kan sporra till de mest kreativa idéer!Lägger namnet på minnet,// angorakatten

Petra Eriksson sa...

Och så en liten funderare för dig:Lev Vackert butikens (www.levvackert.se) ambition är att varje år arrangera, varje adventshelg både Lör. och Sön. mellan 10.00 - 18.00, en magisk och mysig julmarknad.
I vårt lantliga café Två Tanter kommer det bjudas på julens godbitar, glögg och praliner så missa inte vårt julfika!
Då bjuds du som besökare på underbart hantverk, gediget och handplockat hantverk i från hantverkare i hela Sverige. Samtliga hantverkare har fått ansöka om plats för att vi säkert ska kunna erbjuda er som besökare välgjort hantverk i samma still som vår butik i övrigt. I vårt café två tanter finns naturligtvis det godaste adventsfikat du kan önska!

Vi söker alltid efter hantverkare inom alla möjliga områden som gör livet vackert och gott.
Vet du om någon duktig hantverkare eller kanske är en själv maila gärna oss på vitromantik@gmail.com (skicka med bilder på ditt hantverk så vi kan se om det passar in för såväl dig som oss).
Eller ring 0706410580, det går även fint att komma förbi i butiken
De som vill vara med får gärna börja skicka in sitt intresse anmälningar i sept och fram
Vi söker alltid lite extra efter följande:
*Någon som vill arrangera ponnyridning
*Någon som vill stå ute och sälja varm korv, munkar, ostar eller annat ätbart
*Du som vill sälja hembakat/ saftat/ syltat och dylikt
*En Gatumusikant utanför eller en kör med en liten insamlingsbössa, ler?
* Du/ni som gör julkransar
*Någon som vill stå utanför och sälja julgranar
*Om man får önska hej vilt så någon med en liten gammeldags karusell, sockervadd och tivolihjul? Ler.
*Du som vet med dig om att du har ett ovanligt hantverk
*Du som stöper egna ljus
*Du som vill vara julnisse/tomte och sälja små överraskningsjulklappar till barnen
Ja som ni ser maila vi är öppna för att det ska bli en så unik och härlig julmarknadsplats som bara möjligt.
Observera att du som förening eller klass kanske här bjuds på ett ypperligt tillfälle att tjäna lite pengar.
Vill du vara med eller besöka oss men bor en bit i från så titta in dessa två billiga och bra boende former som båda ligger bara ett stenkast i från vår butik:
http://varmlandscamp.se/
http://herrgårdsliv.se/

Kanske är det något för dig och väninnorna? Familjen? att boka in redan nu!
www.levvackert.blogspot.com
KRAM Ingela o Petra

Ulrika sa...

Petra och Ingela: Tack för förfrågan. Eftersom ni frågar mig så antar jag att ni redan tycker att min keramik passar in i sammanhanget..? :)

Dock har jag en egen julmarknad i december och jag måste prioritera produktionen till den. Hinner tyvärr inte med något annat. Men tack ändå.

metamorphosis sa...

Nämen - vilket spännande projekt!

Grattis också till virkningsframgången! Det är så härligt när man liksom knäcker koden så där till något!