onsdag 28 december 2011

Serveringsgången


Ja, tänk, den här tapeten var väl kanske det som fick hjärtat att börja bulta lite snabbare, då vi först såg lägenheten på Hemnet. En tapet full med skålar, vaser och krukor! Kunde den vara sann?


Jepp! Det var den! Och hela serveringsgången också! Till skillnad från skåpen i serveringsgångarna i de två lägenheterna ovanpå vår, så är våra serveringsskåp helt intakta och oförstörda. Skåpen har en tidig kulör och originalbeslagen sitter fortfarande kvar! Inuti skåpen är allt omålad och jag vill verkligen inte ha det på något annat vis. Och tänk, i ett av skåpen har ju till och med rymts ett dockskåp en gång i tiden!

Tapeten sitter faktiskt endast över dörröppningarna. Sylvia, som vi köpte av, och som växt upp i vår lägenhet, berättade att tapeten är från slutet av 1950-talet. Hennes föräldrar anlitade då en målare för diverse arbeten i lägenheten. Helt på eget bevåg satte han upp den här tapeten i serveringsgången. Och då endast över dörröppningarna!


När vi flyttade hit var väggarna målade i en apelsingul kulör och golvet var belagt med en plastmatta som lekte parkettgolv. Nu är väggarna ljust grå, trägolvet är framtaget och även det målat ljust grått. Skåpen är bättrade på några ställen. Men fint patinerade hörn, har vi behållit omålade!

Så här såg serveringsgången ut då vi tittade på lägenheten. Bilden kommer från mäklarens prospekt.

12 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Åh, det var ju meningen att du skulle flytta dit, så klart! Byggnadsvård och krukor på samma gång, det kan ju inte bli bättre.

keramikern på kullen sa...

Ohiii vilken tapet, faller pladask för den, tack för titten!

Anonym sa...

Gu vilken fin tapet! Hela er lägenhet är helt i min smak. Jag håller på med lite lägenhetsrenoverig i köket hemma hos mig och skulle vilja ta fram plankgolvet och måla det ljusgrått, så som du gjort. Måste bara fråga om det väldigt jobbigt att fixa golven på detta sätt? Måste man slipa trägolvet innan man målar det?
/Linda

Ulrika sa...

Lina! Njae... vad ska jag säga? Vi hade hjälp av min pappa och det enda vi gjorde själva var målningen. Jo, golvet måste slipas först, om det är lackat. Vårt golv hade aldrig varit framme tidigare så det var ju helt obehandlat. Kan tänkas att ett sånt golv ändå behöver slipas om brädorna har allt för rå yta. Min första tanke var naturligtvis att måla golven med linoljefärg, men vi hade helt enkelt i te den tiden. Den färgen torkar relativt långsamt och man måste vara mycket noga då man målar (ska målas extremt tunnt, typ nästan gnussas in i underlaget.) Men då får man en extremt vacker yta, som slits på ett fint vis. Vi har en modern färgtyp som det inte var några som helst problem att måla med. Är nöjd!

metamorphosis sa...

Den där serveringsgången är verkligen en dröm! Vilken lycka att det inte gjorts mer med den under åren!

metamorphosis sa...

God fortsättnign också! Det glömde jag ju!

Maria sa...

Hur UNDERBART fint!!

Lina sa...

Fint ni har det. Och vi har likadana lampor, men vår i turkos/blå istället för grön. Älskar den.
Och jo, gott nytt år till dig också. Visst är det nu man ska börja om?
Kram
/Lina

Annika sa...

Verkligen fin serveringsgång. Och så kul att den finns kvar med tapeter och allt!

Maud sa...

Tapeten är så rätt hos dig. Keramik + 50-tal - kunde inte bli mer rätt!

Anonym sa...

Hej

Fint severingsskåp. Vad är det för byggår på lägenheten?

/Andreas

Ulrika sa...

Andreas! Visst är det! Huset är byggt 1936, eller är det nu 1938, jag minns inte just nu. Serveringsskåpen är samtida!