torsdag 29 september 2011

Den nya glasyren


Den nya glasyren. Inte lika perfekt och lättbearbetad som den tidigare, men förhoppningsvis en nog så bra ersättare!Det är ju inte bara glasyren som är ny, utan även leran. Så det är flera delar i arbetsprocessen som ska stämma för att slutresultatet ska bli bra. Min tidigare lera kände jag utan och innan. Visste hur den skulle kännas när det var dags för engobering. Såg när engoben blev för tunn på leran. Kände om glasyren var för tjock eller för tunn när jag rörde om i den. Nu: rätt lost in space.

Den blekgröna kulören ovan är ny. Har bara använt den på mina örhängen tidigare. Gillar den mycket på större former också. Lite sober, så där.


De två främre tekannorna är glaserade med den gamla glasyren, den vita har den nya glasyren. Det är alltså inte glasyren som ger kulören, utan den underliggande engoben. Den blå tekannan är glaserad med den gamla transparenta glasyren och den vita, den nya transparenta. Den gula tekannan har den gamla glasyren med 2% järn.

Min nya glasyr - som alltså kan vara något att hänga i julgranen - är 1013 från Nordic Kiwi. Positivt med den är att den går att bränna upp i hög temperatur. Jag bränner vanligtvis glasyr i ca 1050 grader, men nu ska jag laborera lite med högre temperaturer.

8 kommentarer:

lotta n sa...

Jag tycker att resultatet ser perfekt ut. Du är så ofantligt duktig. /Lotta N

metamorphosis sa...

Åh, jag blev lite kär i den där blå, bulliga kannan... <3

Vilken fin form du gjort på kurkorna/skålarna(?) med fat - dem gillade jag jättemycket!

Ska bli spännande att få följa hur du arbetar dig fram med nya leran och nya glasyren!

Jessica sa...

Nya material som man inte känner sig helt bekant med kan verkligen vara ett bra sätt att utvecklas på, eftersom man ju inte kan köra på i det vanliga, trygga. Hur fint som helst blir det som du gör! Den blekgröna nyansen är väldigt vacker och jag blev också kär i den blå, bulliga...

Line Katrin Moe sa...

Du er så flink. Du har virkelig flotte produkter. Har du tenkt på å starte en nettbutikk. Der skulle eg veldig gjerne ha handla:)

metamorphosis sa...

Åh, jadu de där 05-morgnarna är inte nådiga! Minns hur jag kände det om ett hån att kliva upp när det var NATTprogram på radion fortfarande när min äldsta hade sin 05-period... Jag har senare, när jag pga jobb klivit upp strax efter fem konsekvent vägrat slå på radion innan MORGONprogrammen börjat.

/metamorphosis, riktigt utsövd efter en 06.22 morgon

Ulrika sa...

Metamorphosis: 06.22! Sweet! Låter som gogötta i mina öron!

marie-louise sa...

Alltså, jag tycker att du gör världens finaste lergodskeramik!

Ulrika sa...

Marie-Louise! Du är allt bra bussig du!