torsdag 16 december 2010

Om min granne Ingvar


Nu i veckan fyllde min granne Ingvar 90 år. Vi var över med en bukett blommor och några små bakelser. Det var bara vi, Ingvar och hunden Chicko. Ingvar tog fram fotoalbumet och började berätta om sitt liv.

1934 började han som springpojke på Lindbergs Färg. Om somrarna cyklade han och om vintrarna drog han varorna på en släde. En gång var cykeln så tungt lastad med färgsäckar, både fram och bak, att den gick av på mitten. Mitt på Svängbron på nedre Brynäs. Han fick dra cykeln till cykelreparatören som lagade den och Ingvar kunde jobba vidare.

Han brukade också gå ärenden till Grand Hotell. Tvättmedel till husfrun. Ingång från baksidan och så ner i tvättstugan i källaren. Jag har tidigare skrivit om Gamla Grand bl a här och här.

Roligast var ändå historien om när Ingvar och Tore åkte till Kanarieöarna i början på 1980-talet. Båda hade sedan länge slutat röka men skulle köpa en varsinn limpa med sig hem till sina fruar. Men det fanns en sån bra bar där efter stranden och några groggar senare blev Ingvar och Tore ändå lite röksugna och tog en varsinn cigarett. Det hela slutade med att de fick köpa nya limpor till sina fruar eftersom de båda rökte upp de första under semestern.

Vi fick höra om segelbåtar och sommarstugor, Tores yrkeskarriär som bergssprängare och mycket annat. Jag hoppas jag får fler stunder tillsammans med Ingvar och hans historier.


6 kommentarer:

Malin sa...

så fint. det är så underbart att umgås med gubbar och gummor, de har så mycket att berätta. vad fint att du delar med dig av Ingvars historia.

med nål och tråd sa...

Så Tore och Ingvar är gamla polare? Och de bor i samma trappuppgång :) I min trappuppgång ser jag inte ens en enda lite skymt av grannarna.

Affishen är av Ingela P Arrhenius. henne hittar du här http://www.ingelaparrhenius.com/

Ulrika sa...

Jamenvisst, Tore och Ingvar är svågrar. Ingvars fru Maj, som gick bort i våras, var syster med Tore.

Pia Johansson sa...

Ja, fin historia, tack. Apropå fantastiska historier från förr hittade jag den här via en länk på din blogg, den är helt... häpnandsväckande:
http://3.bp.blogspot.com/_rA9WNmjH5dE/S-nKeZ-O3BI/AAAAAAAAAMY/pxlyXxBtuE8/s1600/image002.jpg

Anonym sa...

Tack för din historia Ulrika, den behövs mer än någonsin nu i juletide, att stanna upp och tänka lite.Jag riktigt ser ingvar med sin trasiga cykel...
Ha det gott och god jul
Marika

Julia sa...

Jag älskar att sitta och prata med äldre människor. Min allra bästa vän hette Sven och han dog en vecka innan han skulle fylla 100. Fin blogg har du!