Förra svängen när jag jobbade i min verkstad, åkte jag till Maria på Lermakeriet och köpte en vitbrännande lergodslera. Jag har nämligen blivit väldigt inspirerad av en del föremål som den amerikanska keramikern Helen Levi gör. Jag följer henne på Instagram och kände för att själv testa att dreja med två blandade leror.
Det tog ett tag innan jag knäckte koden hur jag skulle lägga lerorna för att få ytorna så rena som möjligt. Först blev det ett enda blurr som mest påminner om något från 1980-talet, tycker jag. Men sen blev det som jag ville och det resultatet ser ni i den översta bilden.
Det är en ganska stor skillnad att dekorera och rista i en vit lera, jämfört med den rödbrännande som jag vanligtvis jobbar med. Uttrycket blir ett helt annat! För att få ljusa ytor på min rödbrännande lera doppar jag formerna i en nästan vit engobe och dekorerar sedan på ytan. Slutligen brukar jag rista i mönstret och då kommer jag ju ner i den mörka lerkulören. Med den vita leran har jag det vita underlaget på en gång. Men å andra sidan får jag inte de effekter som jag gillar så mycket med den rödbrännande leran, nämligen att lerans mörka kulör bryter igenom engoben där kanterna blir tunna eller engoben ligger tunt. Processen med den vita leran är heller inte lika lång som med den röda. Med den behöver jag vänta på att engoben ska torka, först på insidan, sen på utsidan, för att sedan kunna måla på dekoren. Med den vita leran som grund målar jag dekoren direkt på lerans yta och när jag ristar får jag fram den vita leran.
Jag har inte bestämt mig för om jag kommer att fortsätta att jobba med den vita leran. Men det var väldigt kul att testa lite nytt!
3 kommentarer:
Alltså, de där översta krukorna -SÅ snygga! Älskar dem! Om du någon gång får för dig att vilja berätta tekniken kommer jag sitta klistrad. Underbart uttryck!
De översta är verkligen otroligt fina!
Så vansinnigt snyggt alltihop! De där krukorna också, och ett gäng kaffekoppar tänker jag. Skålarna behöver sällskap. Ha en fin helg.
Skicka en kommentar