tisdag 29 april 2014

Sommarhus och trädgård

bild (1)

bild (4)

Ja, det blir inte mycket annat skrivet här nu än om huset. Mina tankar är där till och från hela mitt vakna dygn…

I lördags hade vi mamma med oss och fick lite gjort i trädgården. Johan hackade fram den lilla trappan som leder ner till grinden. Den var nästan helt övervuxen av ogräs, men nu fick vi ju en riktigt tjusig ingång till trädgården! Vi hittade en krusbärsbuske bakom ett av uthusen, den flyttade vi fram i trädgården istället. Ytterligare en annan krusbärsbuske, i ett snårigt parti av trädgården, bands upp och fick det lite röjt omkring sig.

bild (3)

Mamma och jag började gräva i landet utmed den soligaste sidan av huset. Nä ok, jag vet, man ska vänta ett år och se vad som kommer upp… Orka, säger jag då. Nu har vi rensat bort en del som tog mycket plats, flyttat dit annat som har börjat växa utanför landet och lämnat plats till sådant som jag ska plantera när det blir varmare ute. Ingenting har vi tagit bort, bara minskat lite alltså.

Tankarna om trädgården, so far: eftersom vi inte bor i huset så måste trädgården till största del bestå av sådant som klarar sig fint själv, utan att någon duttar och vattnar hela tiden. Jag tycker absolut det är intressant med äldre typer av blommor, buskar och träd, men det är inte någon tanke som kommer att genomsyra trädgården. Jag kommer att plantera det jag gillar (sen att det till stor del råkar vara äldre blommor är ju en sak…). Och viktigt:  jag vill att det ska vara fint ute och också fint inne! Halva nöjet med att ha egna blommor är ju att kunna gå ut i trädgården och plocka sig en bukett in!

Tänker jag.

bild

Och så vill jag ha blommor som fjärilar, bin och humlor gillar! Det är viktigt! Tänker att de med våran trädgård ju faktiskt kommer att få ett nytt häng, när det börjar blomma. Både av gammalt befintligt och nytt som jag kommer att plantera. Malin har skrivit så fint om sina tankar om sin trädgård. Jag håller med om allt!

Önskar er en fin Valborg!

8 kommentarer:

Kerstin sa...

Vad fint! Det enklaste är oftast det finaste. Och växten får visa upp sig.

Agata sa...

Vilken lycka att få botanisera i en nygammal trädgård!
Och jag blir alldeles glad när jag ser den oortodoxa lösningen med kylskåpsförvaringen! :-) Vad härligt det är med de som tänker utanför boxen!

Malin sa...

Nämen vad fint att du länkade. tack för det! Förstår verkligen att det inte går att hålla sig, det är ju så roligt att gräva. Det är så svårt att komma ihåg att äta och sova när trädgårdssäsongen väl dragit igång. Tycker det låter sunt att plantera sådant som du tycker är fint och inte bara sådant som är gammalt.

Det bästa tycker jag är att få fröer från vänner. Och min mamma delar perenner kors och tvärs som vi får, så vår trädgård är en blandning av fått och köpt och får växa lite i den takt det vill. I år har jag satt blå bolltistel, det tänker jag är en växt som du skulle gilla. Och malvor och vallmo. Ja, tänk så mycket blommor det finns och tänk vad fantastiskt att du nu har en alldeles egen trädgård att stoppa dem i! <3

Ulrika sa...

Malin! Ja, bäst vore ju att byta med varandra! Bolltistel tror jag att jag köpt faktiskt! Och nu ikväll hittade jag en rätt stor påse fylld med fröer! Vet dock inte om de funkar när de legat här i ett kallt hus.

Ulrika sa...

Agata! Ja, visst är det en rolig lösning! Önskar att någon av dem som gjorde rusten levde, så jag kunde fråga om hur funderingarna gick... Önskar jag var bättre på att tänka utanför boxen!

Pia sa...

Jag har, i princip, blivit med trädgård från i år då mina föräldrar inte längre orkar åka med ut till landet. Därute finns inte så mycket vatten så att man kan slösa med det utan jag får, precis som du, tänka att jag vill både odla sådant som jag vill ha men också sånt som tål sol och nöjer sig med det regn som trillar ner eller den fukt som daggen ger. Till min fördel är att många av mina växter har åtskilliga år på nacken och därmed djupt liggande rötter så dom är ganska tåliga.

I vart fall så byter vi som bor i byn växter med varandra och jag tycker, precis som Malin skriver, att det är ett jättebra sätt att både få och ge nytt liv till varandras trädgårdar.

Tycker det ska bli spännande att följa ditt arbete med både det nya huset och trädgården. Lycka till :)

med nål och tråd sa...

Vem kan hålla sig? Inte en chans säger jag, man vill ju påta och få skit under naglarna direkt. Jag är precis likadan, älskar att plocka blommor och sätta i en vas i varje rum - ängsblommor är lite av en favorit.

teresa sa...

Vilka vackra fönster, vilken fin grind o vilket spännande hus! Läser gärna spaltmeter om ert nya hus, superkul att få följa. /Teresa