söndag 20 april 2014

Om påskhelgen

bild

I fredags åkte vi till huset. Ute var det regnigt och grått. Knappt hade vi hunnit dit förrän mamma och pappa, bror med sambo och tre barn, dök upp. Det blev husesyn och därefter en smått kaotisk och enkel påsklunch i köket.

bild (1)

bild (2)

IMG_0699

Vi sov över. Natten blev väldigt kall, fast inne var det varmt förstås. Eller, nä, det var det faktiskt inte. Inte i kammaren invid köket som vi sov i i alla fall. Elementet där funkade inte så väldigt bra, så jag tyckte allt att det ven lite om huvudet när jag skulle somna…

Helt otroligt, och av en tillfällighet genom Instagram, så har vi lärt känna ett par som också har ett sommarhus i byn, bara ett stenkast ifrån oss. Under helgen hann vi med två besök en varm och vårig skogspromenad tillsammans. Det är, just ganska otroligt, att vi har träffats och håller på att lära känna varandra.

bild (6)

bild (3)

Och så har vi träffat grannarna, på andra sidan staketet. De har också sitt hus som sommarhus men en av dem är pensionär och kan vara där rätt ofta. Redan några minuter in i första pratet fick vi erbjudande om att när som helst hämta vatten från deras brunn. Vår brunn är sinad sedan ganska många år och vi kommer inte att ha någon möjlighet att borra en ny än på många år. Man blir rätt rörd av ett så fint erbjudande och att man får en så bra kontakt med främmande människor på studs.

Jag har jobbat mig igenom alla skåp i köket, så nu har jag rätt bra koll på vad som finns där. Man kan konstatera att inget har slängts i onödan på många år i detta sommarhushåll. Den gamla kaffebryggaren står undanställd i skåpet, liksom den gamla elvispen.  Här finns kokböcker från 1909, blandat med receptsamlingar från 1980-talet och bensinkvitton från 1953 från mannens bensinmack.

Om knappt två veckor påbörjas omläggningen av taket, inte av oss utan av en riktig hantverkare. När taket är fixat kan vi ta tag i en vägg som är skadad av takläckaget och vi kan även fixa en fuktskadad del av väggen i salen. Det är omvälvande att ha ett gammalt hus som ingen brytt sig om på ganska många år, även fast det ju haft en ägare.

Nu ska huset få kärlek.

12 kommentarer:

Emelie sa...

Man blir ju sjuk av att läsa om det här, hus-sjuk! Du förmedlar verkligen upptäckarkänslan och glädjen. Tack för att man får hänga med på ett hörn :)

Anna sa...

Alltså... det är så fruktansvärt fint det här stället. Vilken upplevelse allt det ni går igenom nu. Det låter som en dröm alltsammans, jag hoppas att du njuter fullt ut.

Prima Gård sa...

Så spännande med det där huset! Och det där med främmande människors välvilja och generositet, det förvånas vi över varje dag vi ägnar här på Gotland. Vi möter den hela tiden och undrar ständigt och jämt om det är så överallt ute på landet? Kul att även ni får uppleva det!

/Emma

Solveig Lövendahl sa...

Låter som en härlig påsk. Jag är van vid en släkt som sparar på allt som någon gång kanske skulle kunna vara bra att ha till nånting (dvs allt) och blir lite matt när jag tänker på alla saker i huset. Lite jobbigt tänker jag, men förstås också fantastiskt roligt. Ser fram emot att fortsätta följa er spännande hus-resa.

Sara Estis sa...

Åh, ska bli så fruktansvärt fint att följa ert arbete och liv med huset! Slår vad om att vi tack vare detta kommer bli snabbare med hus än annars! Inspiration! :)

Ulrika sa...

Prima Gård! Ja, har också tänkt så. Grannen var heller inte de första hyggliga personerna i byn som vi pratat med. Vi har ju haft väldigt stor hjälp från en annan person med att reda ut alla samfällighetsägare, i samfälligheten som ligger på vår tomt (alt. som delar av vår tomt ligger på.)

Ulrika sa...

Solveig! Förstår hur du tänker. Jag tänker också så. Men går in i huset med hyggligt stor insikt om min nostalgiska ådra. Vi har bestämt att vi inte behöver spara på alla fina grejer bara för att de är just fina. Vi har redan rensat bort ganska mycket skräp och sådant som är fint, men som vi inte behöver, kommer vi att försöka sälja eller ge bort.

Ulrika sa...

Sara! Kul om vi kan inspirera! Vi har en rätt okomplicerad ingång i detta husköp. Vi har inget vatten och vi har inga värmekällor i form av vedspis eller kamin/kakelugn. Det är heller inget som vi kan prioritera än på ett tag, men det får gå ändå. Och det tänker jag att det kommer att göra. Bara man vill.

Sara Estis sa...

Ah! Ja vi har precis också börjat kolla på sommarhus och funderar just på såna grejer som avlopp, vatten, uppvärmning mm. Kamin är ju alltid mysigt, men som du säger, sånt går ju att fixa om man vill.

Sara Estis sa...

Och det går också att klara sig utan, såklart! ;)

Ulrika sa...

Sara! Skulle vi väntat tills vi hittar ett sommarhus som innehåller allt i våra drömmar, skulle det aldrig bli något. Vi skulle aldrig ha råd. Vårt hus saknar mycket, men har ytskikt som är underbara samt ett läge som är fantastiskt. Efter takomläggning och troligt inköp av samfällighetsmark har vi knappt några mer pengar att röra oss med här. Och det behöver vi inte heller. Det ska vara som det är. Sen hoppas jag att vi kommer att kunna spara till en kamin e dyl och att på sikt fixa en brunn. Men det är ett sommarhus, så varken värme eller tvättmöjligheter lär saknas.

Fru Åberg i Lågbo sa...

Vilken fullkomligen underbar utsikt från köksfönstret! Det måste vara som att injicera energi!