lördag 9 mars 2013

Veckan som gick, ledord: sticklingar
Förra helgen spenderade jag i Stockholm tillsammans med min kompis Teres. Efter att vi besökt Joannas hemmaloppis (där jag köpte en fantastiskt svart sidenklänning som jag ska berätta om en annan gång!) styrde vi kosan till Nygårdsannas butik. Vår favoritbutik där man, (läs, jag) vill ha precis allt! Om det gick skulle jag ändå få dela med mig till Teres för hon vill också ha allt... Min samling klänningar från Nygårdsanna utökades den här gången med åskblå i tunn bomull med invävda vita prickar. Teres fick köpa en sjömansskjorta.

Efter en kväll med vin och hemkokta musslor, begav vi oss på söndagen till Rosendals Trädgård där vi verkligen fick nosa på våren! Växthus fyllda av ljus, sticklingar och... vårdoft. Efter att vi ätit lunch i caféet fick två doftpelargoner följa med mig hem därifrån.Veckan har sedan följt i sticklingars tecken. I onsdags hade vi vår årliga skottbytardag i onsdags. Detta är alltså ingen publik programpunkt, utan en högst intern, just på min avdelning. Bordet var fyllt av framförallt pelargonskott, men också med Rumslönn, Rumsbjörk, flitiga Lisa, Begonior och Fuchsior. Det var min kollega Ted som stod för det mesta som inte var pelargoner. Jag känner ingen som har sån kunskap om äldre tiders krukväxter som han har. Och till alla sina skott hade han en förteckning med både svenskt och latinskt namn samt ursprung. Själv hade jag planterat nästan alla mina skott i små sticklingkrukor som jag drejat just för detta tillfälle.

Jag lyckades knipa åt mig en Begonia med ursprung 1819, en pelargon med lila dubbla blommor med ursprung i Teds farmors barndomshem. Jag tog också en pelargon som ska få dubbla karminröda blommor. Den sorten är från 1895.

I slutet av veckan fick jag min vinst som jag vann i Kerstins tävling och förutom boken, låg i paketet också tre små pelargonskott! De var lite tufsiga efter färden men jag hoppas att de repar sig snart, för jag är väldigt spänd på dem! Jag vet nämligen att Kerstin har väldigt god smak när det kommer till alla sorters växter!


Nu är alla mina stora pelargoner i fönstren nersnaggade. Fönstren ser alltså inte ut som på bilden, utan är numer helt kala... Nu ser jag fram mot att få plantera alla mina små sticklingar inom några veckor.

Just nu är jag genomförkyld men tänker inte bli sjuk. Icke. Laddar nämligen för tre heldagar i min verkstad med början imorgon!

4 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Härlig härlig helhelg i goda vänners lag och en jäkla massa pelargonsticklingar. Sicken vecka du haft!

Sophie sa...

Skønt med en weekend i Stockholm. Jeg har også plantet om. Så føler man foråret er nær!

Kerstin sa...

Nygårdsannas kläder är något att sukta efter. Du vet väl att hon brukar ha utförsäljning hemma hos sig en vecka runt midsommar. Jag har aldrig hunnit dit men jag siktar på det i år, om hon har det i år. Vad roligt att du har fått så många fina nya skott och att du har varit på Rosendal. Rosenpelargoniens moderplanta köpte jag på Rosendal för ca 15 år sedan. Den blommar fantastiskt mycket varje år.

Ulrika sa...

Kerstin! Jamen jag vet! Oj, oj, oj, vad jag skulle vilja åka dit, det har jag tänkt i många år nu. Fast i år tror jag att midsommar kommer att firas i Hälsingland. Nästa år!