torsdag 21 mars 2013

Att bjuda in till kafferep


Jag läser boken Välkommen på kaffe från 1935. Jag läser om hur man ska tänka kring inbjudan till kafferepet.

Vem kan man bjuda? Först och främst de intimaste väninnorna men dessutom andra damer, som tillhöra ens umgängeskrets, om man dessutom bjuder igen dem på samma slags bjudning, som man är skyldig dem. Det framgår tydligt att man inte kan bjuda igen en middag eller fin lunch med ett kafferep. Dock finns sällan regler utan undantag. Om man är självförsörjande, dvs ensamstående, ja, då kan man bjuda igen middagsväninnor på ett trevligt kafferep.


Jag som alltid trott att man bjuder in till kafferepet genom en skriftlig inbjudan blir förvånad då jag läser att det kan man absolut inte göra. Man bjuder in på telefon. Fast om man inte når gästen på telefon, då kan man skriva några rader i ett brev eller på ett kort.

På 1930-talet krävdes inte vidare lång framförhållning för att bjuda in till kafferep. Till ett enkelt kafferep kunde man bjuda in dagen innan. Till ett större och finare behövde man ringa ungefär fyra, fem dagar innan. Om värdinnan inte fick ja från alla hon bjöd in, kunde hon telefonera till dem som redan svarat ja, att hon skjuter upp bjudningen en vecka, fjorton dagar, så att alla kunna komma.


Två långa stycken behandlar tidpunkten man ska bjuda in till kafferep. Bara om man känner gästerna väl kan man bjuda in vid lunchdags. Ber man ej så intima vänner hem klockan 1, måste man bjuda dem på lunch. Efter ytterligare några rader där man resonerar om när man äter middag på landet och när man äter middag i Stockholm står det: Det går förövrigt inte att fastställa någon bestämd tid: så och så dags man har kafferep. Man har alltså kafferep på den tid som brukas på den och den platsen.

Coming upp: Vad bjuder man på och hur mycket?

4 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Fascinerande! Det verkar vara mycket jobb att ringa runt och småprata med alla 14 gäster. Inget för mig! Fast egentligen, följde man alla dessa regler som finns nedskrivna? Hur många av oss läser motsvarande böcker idag med klä-dig-snygg-tips mm.

Ulrika sa...

Med Nål och Tråd! Tror att denna lilla bok är extra hardcore. Tror nog att de som köpte den mest gjorde det för recepten, som ju utgör största delen av boken. Den är skriven väldigt exakt så där. Så här gör man, typ.

metamorphosis sa...

Du, det var då verkligen inte så bara att bjuda in till kafferep som jag trodde! Jisses!

Solveig Lövendahl sa...

Underbart!