tisdag 19 mars 2013

En liten kaffekopps väg till kafferep


Minns ni den här? Kaffekoppen med fat från Vem är ensam? Jag föll ju för den lilla prickiga koppen och bestämde mig för att försöka göra en liknande.Här är den! Liten, nätt och prickig. Med en hänkel med helt ny form mot vad jag brukar göra. Tunn och rätt liksidig på både övre infästning och undre infästning. Jag är nöjd och har redan gjort en till laddning. Den här gången med både blå och rosa prickar. Kanske kan jag till slut få till den där rangliga traven koppar som jag brukar beundra i Majlis barnböcker...


För någon månad sedan blev jag kontaktad av Elin, en tjej som skriver magisteruppsats i etnologi vid Lunds universitet. Hon ska skriva om kafferepets betydelse för kvinnor förr och nu och hon frågade mig om jag hade lust att svara på hennes frågelista. Hon hade hittat till mig och min blogg då hon googlat kafferep. Självklart ville jag svara på hennes lista!Det var så otroligt intressant! Jag som länge fantiserat om hur ett kafferep kan vara, kände mig plötsligt väldigt sugen på att lära mig mer om kafferepet. Med hjälp av Elin hittade jag den här lilla godbiten till handbok, Välkommen på kaffe, från 1935. Här finns allt man behöver veta om kafferepet samt mängder av recept. I böcker som finns på jobbet och i andra gamla böcker jag hade hemma, har jag hittat ännu mer information kring gamla tiders kafferep.

Det blir helt klart mer kring kafferep här på bloggen framöver, jag har nämligen många idéer kring ämnet. Idéer som gör att jag och Elin (som jag alltså inte alls känner) kanske kommer att träffas på riktigt framöver!


11 kommentarer:

Malin sa...

ÅHHHH, den är helt fantastisk. Jag är helt kär i den. Helt klart min favorit av allt jag sett dig göra i keramik.

med nål och tråd sa...

Jag ser på lång väg att det är en finfin kaffekopp. Att dricka ur med ett sörplande om kaffet är för varmt och ett fat att lägga lilla kakan på. Att den är inspirerad av en barnbok gör det hela ännu bättre.

Line sa...

Så spennende!
Perfekt kopp, lager selv ofte klær med inspirasjon fra noe jeg har sett i barnas bøker ...

Kerstin sa...

Koppen är verkligen jättefin! Håller helt med de föregående talarna. Låter spännande det där med kafferep. När det gäller barnböcker, kaffekoppar och kafferep så måste jag rekommendera "Lilla Kotten får besök"Kotten bjuder alla sina vänner på kaffe och alla tio får olika koppar. Den är helt underbar.
Här finns den http://www.bokus.com/bok/9789129677447/lilla-kotten-far-besok/

Pia Johansson sa...

Häftigt, ser fram mot mer kafferep!

Solveig Lövendahl sa...

Underbar kopp! Älskar formen, prickarna och det lilla fatet, du har verkligen fångat den perfekt från boken.

i sa...

Hej Ulrika, sikke en fin ide, at lave koppen fra en børnebogsillustration! Hvor er den blevet smuk!

Dorthe C sa...

Ja tak til mer kafferep på text. Så dejligt et svensk begreb, som vi slet ikke har i samme grad i DK. Bortset fra Sønderjylland, hvor de til gengæld har det vildste kaffebord - men det er jo en helt anden historie. Glæder mig til at læse mere!

metamorphosis sa...

Men å så roligt att du faktiskt gjorde slag i saken och följde inspirationen från barnboken! (ÄLSKAR fö. wirséns teckningar!)

Erika Åberg sa...

Jösses Amalia, vilken fin kopp!!

walkingthecamera sa...

jättefin kopp! får mig att önska att jag var en kaffedrickare..:)