söndag 22 april 2012

Om barnböcker och kaffekoppar


Ända sedan Majlis var ca 8-9 månader har vi läst för henne regelbundet. Hon gillade det från första stund! Trots att hon är en rätt vild liten person, så har hon nästan alltid suttit helt stilla när vi läser böcker! Ibland sätter hon sig själv och bläddrar, fast oftast kommer hon springande med en bok under armen och vill att vi ska läsa.


Favoriter är Stina Wirséns böcker om Små brokiga och Vem. Fantastiskt, underbara böcker för små barn! Både Majlis och vi skrattar åt både texterna och bilderna! Bäst gillar hon Vem är bäst? som handlar om nallen och katten som tävlar om vem som kan springa fortast, vem som kan slå kullerbytta bäst och vem som kan hoppa längst.Jag älskar illustrationerna! Och vilka inspirationskällor de utgör, böckerna. Det finns rätt mycket keramik med i flera böcker. I Var är liten skär och alla små brokiga? finns hela disktravar med spännande keramik. Och på hyllorna finns massor av te- och kaffekoppar och kannor. Det ser vingligt och svajjigt ut... Allra bäst gillar jag ändå en liten kaffekopp med fat som finns med i Vem är ensam? Jag gillar formen och att den ser så liten ut. Och prickarna passar den perfekt! Ser framför mig en hel trave med såna där koppar i ett skåp, vinglandes på varandra. Så fort jag får lite tid över i verkstan ska jag dreja en sån där kopp och ett sånt där fat. Kanske flera?

10 kommentarer:

Kattis sa...

Här är Stina Wirsen också en stor favorit. Ser fram mot att få se din keramiska tolkning av hennes illustrationer! :)

Tyg och otyg sa...

Jag älskar också de där böckerna, men jag har faktiskt aldrig tänkt på keramiken. Min favorit är nog "Vems mormor?"

Ulrika sa...

Vems mormor? är också fantastisk! Liksom Vem är söt? Och Vems kompis? Eller... ja, alla är underbara!

Kerstin sa...

De där böckerna har varit favoriter för Viggo och Klara också! Och för mig själv, så klart!

TokTova sa...

Läs "vem sover inte?" också. Jag skrattade så jag grät när nallen upptäcker att föräldrarna inte sover...:-O

Ulrika sa...

Jag VET! Vi med!

metamorphosis sa...

Jaaa! Snälla, låt dig inspireras av Wirséns illustrationer! :)

Just vem-böckerna har jag faktiskt inte läst (och stackars tredjebarnet får knappt någon högläsning alls, däremot får han vara med på engelskaglosförhör, om det nu kan väga upp lite) men Rut och Knut-böckerna gillar vi skarpt här hemma!

(Kke en eller annan vem-bok kan bli en bra födelsedagspresent till lillskrotet?)

Ulrika sa...

Metamorphosis: de här böckerna är bra presenter! Rut och Knut har jag bara läst en av: Rut och Knut gräver ut. Finns naturligtvis i museibutiken.

Tyg och otyg sa...

Hahaha, Rut och Knut gräver ut i museibutiken! Naturligtvis! Min brorsdotter, snäppet äldre än Majlis, har den också. Stor underhållning att höra brorsan läsa den för lillungen.

Tankesmulan sa...

Undrar om inte senaste P4Kultur besökte Stina Wirsén och pratade om barnböcker mm. Lyssnade på POD-casten här om dagen. Klart värt att lyssna på i alla fall (även om jag har fel om författaren i programmet).