söndag 9 januari 2011

Om mitt kök. Om kök.


Mitt kök. Det bästa med hela min lägenhet. Hur jag ska kunna skiljas från det här köket, ja, det är en gåta. Nu är jag inte precis på väg att ta adjö av mitt kök, men inom en överblickbar framtid kommer vi säkert att flytta till något större. Emellanåt kan jag nästan gripas av panik när jag tänker på bristen på gamla fina bevarade kök. Hur ska jag någonsin kunna flytta till en lägenhet eller hus med lika fint kök som jag nu har, det har jag tänkt många gånger.Tänk vad lättad jag blev då jag för något år sedan såg att Kvänum gör nya kök inspirerade från 1940-1960-talens stil. Nya, gamla kök men med dagens finesser. Köket på bilden ovan finns i tre olika kulörer och jag skulle lätt kunna tänka mig detta som påminner om mitt eget kök!

Är man tillräckligt händig bygger man ett kök själv eller som här, kompletterar ett redan befintligt. Om ni vill titta på och låta er inspireras av många fina gamla kök, klicka er då in på Länsmuseet Gävleborgs byggnadsantikvariers kökskatalog som ligger på museets Facebooksida.

9 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Oerhört tjusigt, jag förstår att du vill behålla både detta kök och andra likadana. Jag blir själv glad varje gång som äldre inredning kan räddas oavsett om huset finns kvar eller ej, har gjort det själv vid några tillfällen, delar av ett sekelskifteskök och vårt gamla femtiotalskök finns lagrade här hemma, redo att monteras in vid pågående renovering. Skafferidörrar med sitt ursprung på Brynäs har jag också anförskaffat vid ett tidigare tillfälle.

Här i Falun så har vi sett exempel på både bevara och rensa, på Kvarnberget behölls liknande kök som detta medan man på Lustigknopp rev ur och skrotade många kök. Nu senast när de renoverade värmesystemen på Kvarnberget togs alla gamla radiatorer bort i ett hus, jag lyckades rädda några som vi kan använda hemma, men tyvärr gick minst en full container till "tippen"...tragiskt!

Anna sa...

Den läskigaste tanken måste väl ändå vara att den nya ägaren river ut "ditt" kök och sätter in ett nytt. Vill inte ge dig mardrömmar nu ;)

Josefin sa...

åh fint! förstår din panik:) varför varför river man ut dessa fantastiska kök?
du, det är så skön stämning här hos dig.
kram! (tack)

Tyg och otyg sa...

Jag bor ju också i Falun, fast i Ö Norslund. Huset är byggt 1960 tror jag, och jag har också originalköket kvar i min lägenhet. Skjutluckor på överskåpen (dock inte "lutande" som era utan raka) och lådorna ser ut som på bilden av det nyproducerade köket du visar. Det är så fint och jag skulle i framtiden då jag eventuellt äger en bostad och får bestämma själv, mycket väl kunna tänka mig ett liknande! Om man har lite kontakter inom byggnadsvård, som ju du har, så tror jag inte att det är omöjligt att få tag på gamla skåp heller, i den mån de finns kvar så rivs de ju ofta ut.

marie-louise sa...

Så himla fint, på alla sätt och vis!

fale artut sa...

Ja! Mer och bättre kök åt Folket! Mera kvalitet och inget slit och släng! Slit och släng är UTE, visst?!
Heja och tack för tipset!

Ulrika sa...

Anna: jag har faktiskt en plan för detta. När/om vi flyttar kommer jag att fråga de nya ägarna om kökets vara eller icke vara. Om det ska ut tar jag det! Har fler delar i källaren och resten får vi i såna fall komplettera med själva!

Ibland, när jag stöter på såna här kök i mitt jobb och de ska rivas ut, brukar jag upplysa ägarna om att det har ett andrahandsvärde. Det är sällan de förstår att det är så, de tycker bara att köket är soligt och gammalt...

Ulrika sa...

Inte soligt. De tycker att det är sopigt.

E. sa...

Vilket fantastiskt kök! Gör mig avundsjuk!