torsdag 13 januari 2011

Om mitt kök. Om skålarna och faten.
Mitt kök. I de vänstra dragskåpen finns skålarna och faten, tallrikarna och burkarna. Här finns både handdrejat och industiellt framställda former. Många loppisfynd blandat med min egen keramik och keramik från vänner och keramik som jag längtat efter och till slut köpt.


Bland skålarna tenderar mycket till att vara prover som jag gjort. Testat en ny engobe eller en ny glasyr. Några är andra sortering men som jag ändå inte haft mage att slänga bort eller sälja som just andra sortering. Här finns också skålar som jag inte använt på de senaste 10 åren men som liksom ändå måste stå där för att jag gillar dem! Så är det med de tre översta skålarna på mittenbilden. De två undre gjorde jag för 15 år sedan då jag gick på Konstlinjen i Gävle, den översta är en Harry Stålhane, tror jag. De gröna faten till höger är från Gefle. Godset är så där sprött som bara gammal keramik kan vara. Älskar ljudet av det där spröda. En dag vill jag ha en sommarstuga fylld av såna gamla skålar och fat.Ett litet spillekum av mig. Rymmer precis 1 dl. Känns lite extra roligt att baka när man använder det. Under ett litet, litet kattfat som jag gjort för många år sedan. Perfekt att använda när man, som jag, bara äter pyttelite yoghurt.Turkos trave med skålar från IKEA underst, från Ingela Karlsson, Fide Fajans där över. Den blå där över är från Uppsala Ekeby. Tunn och skör men används ofta ändå. Överst en till liten skål från Ingela Karlsson. I bakgrunden en skål från danska Nina Lund. Jag fick den när jag skulle åka hem från La Borne. Hon hade just bränt den i sin stora vedeldade ugn. Hon var jättenöjd med den men jag fick den! Jag var så glad! Över den skålen jag räddade från att krossas. Mats Svensson, keramikläraren på keramiklinjen på Hantverkets Folkhögskola, skulle precis hiva iväg den. - Stopp! skrek jag och så fick jag den!Tallrikar från Svein Hjort Jensen, La Borne, Frankrike. Används nästan varje dag och jag är så rädd om dem. Stengods när det är som bäst!Gamla, gamla grejer från mig. Den skurna skålen är bränd i en gasugn och tillhör en av de grejer som jag aldrig använder. Nästan. Men den är så fin med sin askglasyr! Där bakom syns två skålar med lock som jag gjorde i Leksand. Brända i vedeldad saltugn och perfekta till löksoppa! Här underst en burk med lock som Christine Pedley, La Borne har gjort och bredvid den en liknande som jag gjorde sen för jag var så inspirerad! Används ofta till mat och matförvaring. Känner mig väldigt sinnlig när jag har dem på bordet!

6 kommentarer:

makiko hastings sa...

oh what a joy to see inside your kitchen cabinat! lovely selection of ceramics. Loving it xm

Herr Movarp sa...

Mycket fint! Jag tror den där skålen som du säger är Carl Harry Stålhane i själva verket är Hertha Bengtsson, det ser så ut på glasyren. Det är lätt att kolla, Hertha B signerar HB medan Carl Harry Stålhane signerar CHS. Jag har några skålar/vaser i den glasyren, riktigt fina!

Ulrika sa...

Jamen du, det stämmer! Herta Bengtsson är det! Stämmer på signaturen! Tack för informationen!

med nål och tråd sa...

Åh så fina!

metamorphosis sa...

För mig som är rätt nyfiken och som gärna kikar på vad folk har i sina skåp och gömmor är ju dessa inlägg rena rama drömmen!

Tack för rundturen i ditt kök och dina köksskåp!

Malin sa...

Vad fint allt är. jag blir så inspirerad av allt omaka. det är så vackert med olika skålar, speciellt de som är slöjdade av olika personer. det blir så himla mycket själ i det.