söndag 14 februari 2010

Om märken och om fantasier

Märken i gamla kläder, en av de grejer som får min fantasi att gå igång! Jag blir alltid lika glad när jag hittar ett fint gammalt plagg på en loppis, men när det dessutom visar sig att plagget har ett fint litet märke, ja, då blir jag allt ännu gladare!

De där märkena, de där namnen... Allt var finare förr! Alla gamla kläder med lapp ser så mycket mer exklusiva ut mot för vad dagens kläder med lapp, ser ut. Jag undrar om de var exklusiva, eller om de här kläderna kommer från vilken affär som helst... Var de ens köpta i Sverige? Jag undrar i vilken affär de hängde, vilken klänning som hängde där invid. Hade den samma typ av lapp? Vem var det som förestod butiken och vem var hon eller han som valde ut plagget?

Jag saknar min mammas gröna plastbytta innehållandes alla gamla knappar. När jag var liten och ofta när jag var sjuk, kunde jag få sitta och titta på alla knappar som låg i den gröna byttan. Vissa hade en liten krullig trådstump kvarhängande. Var hade de suttit? Varför sprättades de loss?

4 kommentarer:

Elin sa...

Känner igen känslan. Jag är så lycklig att jag har fått ärva min farmors knapplåda (och hennes tygbitar, band, garn och spetsar...). Jag kommer fortfarande ihåg hur fascinerad jag var av hennes byrålåda med småsaker i.

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

För något år sedan köpte jag en nytillverkad blus i märket "Fröken Söt",
jag tror att det var själva lappen med Fröken Söt jag föll för,
själva modellen var vid senare eftertanke helt omöjlig;)
Becky

Ulrika sa...

Rebecka! Haha! Jag känner igen mig, har också haft en Fröken Sötklänning och lappen var verkligen fin! Men min klänning var så liten, trots att jag köpte största storleken! Kort. Lade ut den på min www.ulrikaolssonutvalt.blogspot.com och nu är den såld till en betydligt smalare person än jag! Men lappen var fin!

Pia Johansson sa...

Historiens vingslag. Det är fantasieggande.