tisdag 16 februari 2010

Nya tag

Jag hade laddat för att öppna ugnen i söndags. Där i var de flesta av mina krukor som jag har gjort till Gästrik Konst. Jag hade till och med köpt lite färska kryddor, för jag tänkte att jag skulle ta några riktigt vårlika bilder på de fina krukorna med skirt grönt i... Men... när jag öppnade ugnen såg krukorna inte alls ut som jag ville. Jag hade engoberat för tunnt och alla (=ALLA) krukor var helt bruna, istället för vita som det var tänkt... Det var inte alls kul.

Krukorna var drejade och sedan formade fyrkantiga eller rektangulära. Till det behövdes en ny botten. Så torka i flera dagar och sen på med små fötter och små handtag. Dekorera. Torka under plast i flera dagar. Engobera inuti. Torka. Engobera utanpå. Torka LÄNGE. Bränna. Och så blir allt fel! Nu måste jag snabbt göra nya krukor som hinner torka och bli färdiga till Gästrik Konst! Inte alls vad jag hade tänkt lägga min tid på nu, så mycket annat i verkstaden som behöver bli gjort.

Som om detta disaster inte var nog i söndags, upptäckte jag till min stora fasa att instruktionsboken till min overlocksymaskin helt oförklarligt gått upp i rök. Utan den är jag ingenting. Utan den är min overlocksymaskin ingenting! Drabbades först av panik, vilket fick till följd att alla (=ALLA) pappershögar i sovrummet, alla papperhögar i lägenhetens samtliga lådor, letades igenom och även rensades. Ingen bok. Då fick jag djupandas och lugna ner mig. Igår ringde jag till en återförsäljare av symaskinsmärket och nu har han beställt en ny instruktionsbok till mig. Svårare än så var det inte...


Som tur är så var inte allt i ugnen misslyckat! Mina nya muggar blev precis som jag tänkt! Vårlika och fina! Men innan jag drar igång i verstaden igen så åker jag och min kompis Terés till Uppsala på lördag för att se Marie-Louises nya utställning! Och för att fika och för att prata och för att strosa. Ny inspiration behövs!

17 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Usch så tråkigt med krukorna. Fy för. Men muggarna är ju otroligt fina, helt ny stil för dig (?).

Och overlock-boken. Det är ju för typiskt när sånt händer. Men så här i efterhand så löste det sig ju bra.

terés sa...

Verkligen ursnygga nya muggar! jag ligger hemma och dricker te ur en gammal klassiker, men blir mycket sugen på en sån där ny. På lördag ska det inspireras, kanske med en semla...?

fale artut sa...

Men Milda Moses vilket oflyt!Men kan Du göra om dessa krukor med de missanpassade som blev bruna, eller får du börja om från NOLL??
Huvvaligen! Skickar en tanke och hoppas att det går bra!

Ulrika sa...

Lite ny stil för mig, jo, kanske! I alla fall lite ny färgställning, har inte jobbat med mörkblått på keramik särskilt mycket, trots att det är en av de finaste kulörer jag vet.

Semla på lördag. You bet!

Och slutligen. Nej, det går inte att göra något med de redan gjorda krukorna. Engoben är för tunn och det är bland de första stegen, innan bränning ett, sen glasyr och bränning två. Bara börja om från noll... Men jag kan trösta mig med att de nya krukorna kommer att bli ÄNNU bättre än de första (om de hade blivit lyckade).

Anonym sa...

Otur, att du tycker så, men Pappa och jag tycker i alla fall att de är Jättefina.
// Mamma

Anonym sa...

Åh, jag lider med dig. Jag tro du behöver muntras upp lite. Det ända jag kan ge dig är en länk som jag, anonyma läsare, tror du skulle gilla: http://ronphilbeckpottery.com/

kram

marie-louise sa...

Trist Ulrika, trist.
Så hårt när man lagt ner så mycket tid. Men du, kanske de är fina fast de inte blev som du tänkte från början...brunt kan oxå vara bra.

Kul att du kommer, längtar efter att "SE" dig!

Ulrika sa...

Marie-Louise: Visst är det så. De kan vara fina ändå och andra (läs, mamman och pappan) kan tycka att de är fina, trots att de är bruna. Men jag tycker inte det och det är ändå en utställning som de ska vara med på och då är det viktigaste att jag själv är nöjd. Alltså, börja om från början! Ja, kul att ses, ska bli så spännande att se vad du hittat på!

Annika sa...

Tråkigt att du blev besviken... du kanske kan skippa dom på utställningen men sälja dom på de andra ställena du har dina grejer? Brunt är fint!

Ulrika sa...

Annika: Nope. De kommer att krossas! Brunt är inte fint i detta fallet, tro mig!

Ulak sa...

Satan i gatan va tråkigt ! Men du gör helt rätt i att skicka dom till de sälla krukmarkerna. Påt igen bara :-)

metamorphosis sa...

Nej så tråkigt med krukorna!

(hoppas för din skull nu att det där bruna bara KÄNNS fel, och inte ÄR fel nu och för alltid... )

Skönt med lite revanch där med muggarna iaf! Kändes väldigt mycket som en koppa kaffe på farstubron en sommarmorgon med daggvått gräd... mmmm

Candy sa...

Sorry this isn't in Swedish (?), but I love your mugs/cups, and for that matter, all your pottery.

ahardslojdlife sa...

Briljanta muggar!

Pia Johansson sa...

Jättesnygga koppar!

Blondie sa...

Vilka vårmuggar! Helt underbara! Försökte mig på att dreja idag, igen, efter att jag hittade en lera som jag gjorde själv av spill, typ i våras. Så jag satte igång att dreja och det gick.. sådär. Så jag ägnade mig åt det som känns roligast. Skulpturera. Bild kommer när den är klar :)

artycho sa...

These mugs are fabulous I do recognise marie-Louise exquisite style!