onsdag 23 december 2009

Les macarons

Ett av mina planerade projekt under julledigheten har varit att baka macarons. Den franska benämningen är Le macaron, liten mandelkaka. Det går även att googla på Macroner.

Jag gav mig ut på nätet efter recept och blev kvar en lång stund! På vägen fastnade jag bl a i fantastiska Hello Sugar, en helt otroligt fin och fluffig blogg som framförallt handlar om cupcakes! Jag tittade igenom många, många recept på macarons, slutligen bestämde jag mig ändå för recepten som finns hos Linneas Skafferi. Här finns recepten på de macarons som jag bakade; de med choklad och de pastellfärgade.

Jag var väldigt förväntansfull då jag satte igång. På flera ställen hade jag nämligen läst att det var så svårt att lyckas med macarons. Men, som sagt, om det är inom något ämne som jag anser mig ha mycket gott självförtroende, så är det inom bakning! Jag gav mig först i kast med chokladmacarons. Och de blev... helt perfekta! Mandelkakan ska nämligen ha en helt slät krona och det fick mina allra första macarons! Stärkt av denna seger blev jag lite väl kreativ och bytte ut den mörka chokladen i fyllningen, den sk ganachen, till min favoritchoklad, Dark Mint från Marabou... Det gick inte bra. Gissar att det är minten i chokladen som ställer till det, en kemisk reaktion som resulterade i att fyllningen skar sig totalt! Med Marabou´s 70%-iga choklad blev fyllningen finfin! Dock räckte inte all fyllning och jag fick kompletteringsköpa Lindt Excellence, 70 %-iga choklad. Där skar sig blandningen också. Förstår icke varför.


Så bakade jag både ljusgröna och rosa macaroner. Besviket kan jag konstatera att dåtidens Karamellfärg inte existerar längre. Nu har färgen det betydligt torrare namnet Hushållsfärg...


De ljusgröna macaronerna har en fyllning med smak av lime och de rosa en fyllning med smak av jordgubbar. Mixade helt enkelt ner lite frysta jordgubbar i fyllningen. De här blev dock inte alls lika fina som chokladmacaronerna, de ville liksom inte sätta sig på ett bra vis. De rosa har jag bakat om två gånger, den andra gången blev de lite bättre än den första. Smaken är, som tur är, lika god oavsett hur de ser ut!

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att, nej, det är inte svårt att baka macaroner, dock lite omständligt. Inget man stressar fram. Antagligen kommer jag att göra fler försök under jullovet.

Nu önskar jag er alla en fin lugn jul, så hörs vi snart igen!

8 kommentarer:

Unknown sa...

Åh! Vilka fina! Nu måste jag ju också testa under ledigheten.
Kramar till dig!

Anonym sa...

Om de smakar lika gott spm de ser ut så är de ju underbara!

Terés sa...

De ser väldigt fina och proffsigt gjorda ut. Måste provas!

Anonym sa...

Jag tillhör den utvalda skara som fick äran att smaka. Och.. självklart var de supergoda, mina favvosar var choklad. Tänk biskvi goes glamourfluff utan att bli proppmätt. Love them! Annika B

fale artut sa...

God Jul!

Knitarina sa...

Hittade via många kringelikrokar till din blogg och kommer gärna tillbaka. Fina saker och roligt skrivet!
God fortsättning!

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

Det här var intressant!
Les macarons är något av en kultkaka har man förstått!
Jag har också gott självförtroende när det gäller bakning, ibland för gott, jag tror nämligen att man kan göra lite hur som helst.... men det kan man ju inte, vilket du så riktigt påpekar här;)
Jag bakar hellre än lagar mat, vilket inte är så hållbart i längden.
Gott Nytt År och på återseende
xx
Rebecka

Ulrika sa...

Haha! Rebecka, jag känner verkligen igen mig i det du skriver! Jag bakar också mycket hellre än att laga mat...