tisdag 3 februari 2015

En oönskad paus

5

I några dagar har jag planerat för ett inlägg om hur bra 2015 har börjat för mig. En av anledningarna till det är att jag har börjat brodera.

Men. Så kom jag av mig med det inlägget och anledningen till det är just… att jag börjat brodera…

Jag har gjort det igen. Blivit överpeppad på ett nytt hantverk. Kört på för hårt i rena ivern. Precis som jag gjorde med med de där mormorsrutorna för lite mer än fyra år sedan. Då slutade det med en operation av ena handleden. Med ett nytt hantverk är det svårt att känna när kroppen säger ifrån. Allt känns liksom så nytt. När jag jobbar med min keramik vet jag precis hur hårt jag kan pressa mig själv. Min kropp har byggt upp just de muskler som behövs. Visst blir kroppen trött ibland, men jag vet hur jag kan stretcha bort tröttheten och jag vet vilka rörelser som är bra att ta till när armarna värker. Jag skulle lätt kunna förklara för en nybörjardrejare om hur man sparar på kroppen då man knådar leran och när man drejar.

Under slutet av förra veckan och under helgen har jag broderat väldigt intensivt. På söndagen kände jag en väldig värk i höger axel och ner i armen. Igår försämrades det hela och igår kväll kunde jag knappt röra armen. Tänkte att det förhoppningsvis skulle släppa idag. Det har det inte gjort och nu känns läget ungefär lika kasst som igår kväll.

Jag har uppenbarligen pressat mig för hårt. Suttit fel, haft för lång tråd osv. Kan inte låta bli att tänka på alla personer som lever med kronisk smärta. Smärta i kroppen lägger verkligen sordin på det mesta här i livet. Allt stannar upp. För mig kommer det här att gå över, bara jag får vila. Hoppas jag verkligen. Men just nu, just nu när jag är mitt i smärtan, känns en hel arm och axel väldigt avlägsen.

Ni som sysslar med hantverk, hur tar ni bäst hand om era kroppar och vilka är de största riskerna med era hantverk, sett till slitningar i kroppen?

9 kommentarer:

maria/lilla07an sa...

Vilket bra inlägg! Ett annorlunda sätt att berätta om en ny hobby/hantverk. Jag stickar och lyckas alltid sticka så mkt att jag får ont i armbågarna, axlar och händer. Så måste jag pausa på ganska lång tid och sen kör jag igång och så är jag där igen. Trots att jag vet hur jag borde stretcha och hur ofta så görs det inte. Kanske borde ställa en klocka eller nåt.

Anonym sa...

Jag arbetar med att broderi och handsömnad och det absolut bästa är variation. Aldrig sitta i mer en timme utan paus, aldrig sitta en hel dag med samma sak, alltid vara noggrann med arbetsställning och ljus. Dvs just precis det som många nyfrälsta inte gör! :) Variation, variation, variation! Se till att inte alltid sitta på samma ställe när du brodera och sätt äggklocka om det är svårt att slita sig. Ju mer du sköter om dig nu, desto längre kommer du kunna hålla på med dina hantverk!

Hälsar Fru Direktör

Victoria Wiik sa...

Och Fru Direktör är jag... :)

fale artut sa...

Man kan prova att ha sitt arbete på en kudde i knäet, broderi är nog bäst för kortare stunder då man ju måste hålla upp arbetet. Korta pass, med rörelse emellan, bra ljus, sitt bra, alltså avspänt. Jag brukar sticka stående mellan varven, bara för att vara snäll med kroppen. När jag spinner har jag bara en trampa på spinnrocken, just för att kunna röra på resten av kroppen! Se till att vara varm innan du sätter dig och syr, handledsvärmare är fint när man arbetar med händerna.

Malin sa...

Ett tips är att inte använda längre tråd än din arm, så att det inte blir för långa yviga rörelser. Jag brukar försöka byta arbetsställning ofta och sitter jag vid ett bord så brukar jag försöka dra ner kontorsstolen så lågt som det går så att huvudet hamnar nära bordet så man inte behöver bocka sig. Mikropauser är ett måste, speciellt när man håller på med handsömnad, det är lätt att bli för statisk och sitta och spänna musklerna. Rör runt handlederna, flaxa med armarna, spreta med fingrarna. Det är ovana muskler så de behöver värmas upp!

Jag brukar få molande värk i armen när jag sytt för mycket för hand och då funkar bara vila och värme, tills det gått över helt. Sedan jag började med yoga händer det mer sällan, så yoga är mitt bästa tips i förebyggande syfte. Kul att du börjat brodera! Fint. Kram!

Ulrika sa...

Tusen tack för bra tips! Vissa är ju självklara när man läser dem. Men ack så svåra att anamma. Nu har jag fått en hel massa att tänka på! Och idag känns armen och axeln mycket bättre än igår!

fale artut sa...

Köp ett bra liniment, eller en kornkudde, något som värmer om du har suttit för länge. Handarbete skall göra GOTT, inte ONT. Kram på dig!

Mette sa...

Jag vill gärna sticka hela tiden men har fått dra ner avsevärt sedan axeln började göra ont för 7 år sedan. Allt repetativt arbete gör att jag får ont - sticka, virka, såga, kratta, osv. Nu håller jag det i schack med styrketräning. Så fort jag slarvar med träningen kommer smärtan tillbaka så det hjälper verkligen. Framför allt tränar jag rygg och axlar, för att stärka baksidan och förbättra hållningen. Stretchar bröstmusklerna också. När jag väl stickar hjälper det att ligga ner för då avlastas axlarna. Hoppas att din smärta ger sig med vila!

Teresa sa...

Man står inte ut med kronisk smärta men vad är alternativet, liksom?
Kan bara sticka/brodera ngn halvtimne åt gången, men då är det hanverkslycka! Stretchar efteråt. Träning är alltid bra, särskilt lite power så att man får upp blodcirkulationen. När muskelinflammationer är ett faktum gäller vila, värme o kanske Voltarensalva. Lycka till!