söndag 9 februari 2014

Vår från ugnen

2

Just nu jobbar jag i min verkstad. Tar det lugnt och tänker på pelargoner och varma sommarkök. Den här svängen blir det än fler blomkrukor och en massa burkar i en form som jag aldrig tidigare gjort. Det blir spännande att se hur de blir när de är färdiga. Ni ska få se

Jag började passet med att plocka ur en glasyrugn.

4

Ett gäng ganska små blomkrukor med svarta fat. De med vågigt mönster är inspirerade av krukan Ann, från Upsala Ekeby. Jag vet inte riktigt vad jag tycker, men jag tror att jag gillar mönstret om jag låter bli att titta på alla på en gång, och bara koncentrerar mig på en kruka åt gången…

3

I samma form har jag gjort det här randmönstret och det gillar jag långt mycket bättre ! Båda dessa mönster har svarta fat. Förra året bytte jag så mödosamt ut alla mina mindre krukor här hemma, till ganska stora krukor. Men pelargonerna blir som buskar i stora krukor och det gillar jag inte riktigt. Nu ska jag gå tillbaka till mindre krukor, så att jag kan få höga, lite rangliga pelargoner igen. (Och få plats med fler sorter på fönsterbänkarna… Man får inte vara dum.)

1

Men först ska jag driva upp sticklingar! Och det kommer jag att göra i dessa små oglaserade krukor. Vissa är lägre än 1 dm. Såna här krukor är jag sugen på att göra till ett av mina försäljningsställen i sommar.

7

6

Mer på temat oglaserat. En oglaserad liten kanna, med en glaserad insida. Till saft, till vin. Eller vad man vill! Det enkla är det vackraste, en klyscha, jag vet. Men klyschor är väl oftast sanna och jag tycker att den passar bra på den här kannan. Det som blev extra fint på den här kannan är att den blev lite solbränd på sidan som stod nära ugnselementet I bränningen.

Tänk ett stort gäng såna här kannor tillsammans i varierande storlekar. Jag tänker faktiskt ofta på hur former kan se ut  i mängd när jag drejar något nytt. Såna här kommer nog också att finnas med i min sommarproduktion.

10

12

Och, till sist, lite mer av den gula serien. Nu ett helt frukostkit bestående av mugg, yoghurtskål och en mjölkkanna. Det är den här serien som jag hoppas få se på ett nytt försäljningsställe under året!

13 kommentarer:

Maria sa...

Härlig serie den gula! Man blir glad av den. Hur går det med huset ni var intresserade av? Eller har jag missat det kanske.........

docksjö sa...

Å så fina de översta är

med nål och tråd sa...

Fantastiskt fint alltsammans. Kul att se några oglaserade alster. Det blir ett helt nytt uttryck

Solveig Lövendahl sa...

Jag tycker båda dina krukor är väldigt fina (och frukostkitet och allt du gör tror jag). Vet inte om det är vårlängtan eller vad, men på senaste tiden har jag snöat in lite på krukor och det är typ det första jag tittar efter på loppisar. Har tyvärr inte hittat någon Ann, men både Gabriel och Gunilla har dykt upp på billiga loppisar senaste veckorna.

underveis sa...

Du lager så fine ting! Ha en god dag. Hilsen Guri

Ulrika sa...

Jadu, Maria. Allt står stilla. Säljaren vill vänta till i vår när det blir varmare så hon kan ta dit en antikvitetshandlare för att få en del möbler värderade. Det vi väntat på hela hösten mao... Jag har dock INTE gett upp hoppet om att huset en dag blir vårt, men vissa dagar känns det ju lite segt alltså...

Malin sa...

Men åh de gula kopparna. Jag vill ha!!! Vad kostar de?

Kerstin sa...

"Super-duper-keramik" (ifall ni är för unga; "fräck-och-jättefin keramik") ! :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Maria i Falkenberg sa...

Hej!
Här är en till som drömmer om pelargoner... och lämpliga krukor. Om man bor i Halland, var är närmsta försäljningsstället för dina krukor? Så fina och funktionella! Här kan man knappt få tag i små lerkrukor.

Anna sa...

Fantastisk keramik!

Anonym sa...

Allt är verkligen jättefint! /Annika

maria carlander sa...

Jag tycker att krukorna med ekebyinspiration är fantastiskt fina! Såg direkt var inspirationen kom ifrån och gillar verkligen resultatet.