tisdag 14 januari 2014

Fler och fler, mer och mer

Keramik2

keramik3

keramik1

Enstaka former är inget för mig då jag drejar. Jag vill dreja massor av samma form! Alltid minst 20, helst 50 eller fler. Det är någonting med massproduktionen som är hela grejen med drejningen för mig. Att sitta och nöta. Och nöta. När jag efter ett tag nästan kan en form utan och innan. När alla former blir lika vida och lika höga, utan att jag mäter. Utan att jag tänker.

Det är bara genom nötning det går att lära sig ett hantverk riktigt bra, tror jag.

7 kommentarer:

Erika sa...

Fattar verkligen känslan. Och det blir fint så in i bänken du! Ha en fortsatt fin vecka!

maria carlander sa...

Fantastisk keramik!
Och jag känner detsamma, jag älskar massproduktionen, att sitta med samma form om och om igen under samma session, känner hur den kryper in i händerna.

Hur gör du när du lyfter av dina verk -drejar du på platta? Dina nydrejade krukor (?) längst ned i inlägget ser våta och nydrejade ut -men inte i behov av beskickning i botten (som kanske behövs när man som jag lyfter av allt för hand).

med nål och tråd sa...

Gah vad underbara de blåvita muggarna är. Jag älskar mina och njuter varje gång jag dricker ur dem.

Ulrika sa...

Maria! Jag lyfter av alla mina drejade grejer för hand och drejar dem direkt på drejskivan. Undantaget är fat och former med lite större botten. Anledningen till att jag beskickar det mesta jag gör är inte för att få bort fingeravtryck, utan för att få bort någon ynka millimeter längst ner och för att snygga till botten. Jag drejar allt så färdigt det bara går men det är just avslutet neråt, och det gör jag för det mesta med en enkel fasad kant, så att formen liksom får ett "lyft" från ytan det står på. Just de här små krukorna på bild har jag inte beskickat men, liksom allt annat jag drejar, förberett med den fasade kanten. När de torkat till lite grann strycker jag fasningen med ett finger, eller "rullar" krukans nedre del mot bordet för att få till en fasning. Jag får sällan några direkta fingeravtryck men jag drejar alltid det sista med ett sken så ytan är rätt torr, samt torkar alltid mina händer innan avlyftningen. Men de fingeravtryck som blir torkar jag bara bort med en fuktig svamp.

Kerstin sa...

Jag gillar verkligen dina blåvita muggar. Jag önskar att jag också kunde få till en massproduktion när jag handmaskinstickar. Jag kommer aldrig upp i den mängd som Anders får till under en dag. Men så är han nog också väldigt snabb. God fortsättning i verkstan!

Anonym sa...

Så vakkert-vakkert!!! Blå er min favorittfarge.

God natt fra Nina i Norge.

Skal legge meg og høre litt på Stickpoden - da blir jeg så avslappnad og kobler ut alt annet av hjernen min.

Evelinas Ekologiska sa...

Så fint! :)

/Evelina - Evelinas Ekologiska