söndag 1 april 2012

Senaste nytt


Spana in min mörschastora Telluskruka! Den var inte precis ett loppisfynd. I alla fall inte vad gäller priset. Men ett alldeles säkert fynd för att jag faktiskt hittade den! Inköpt för någon vecka sedan på Geflekeramikens vänners stora keramikmässa på Länsmuseet Gävleborg. Mässan där allt var till salu! Ni förstår säkert själva hur mycket fint det fanns där!

Jag hade redan innan mässan drömt om en stor Telluskruka. Och visst är den här stor! Utan fat dock, men en av experterna på mässan har beskrivit hur originalfatet ser ut. Jag ska försöka dreja ett liknande själv.


Nu när krukan har kommit hem till oss undrar jag ändå... Vad för sorts blomma ska jag ha i den här krukan? Och var ska jag placera den? Alla mina krukor, även de största, ser ju ut som pyttekrukor bredvid jätten. Tellus behöver nog stå för sig själv i ett fönster, tror jag.

14 kommentarer:

Erika Åberg sa...

Jag älskar den redan!

Linda Jonsson sa...

Åh man kan inte annat än älska denna kruka! I mitt barndomshem finns en grön i samma storlek (som jag en dag hoppas få överta)!

Jag trycker en rejäl pelargon, eller annan växt med det lite trädlika växtsättet passar bra i dessa stora krukor, något som klarar att tävla och slåss om uppmärksamheten. Finns en växt med trympetlilnande blommor i mörkt violett/röd som jag inte minns namnet på...

Gratulerar till en fantastisk investering!

med nål och tråd sa...

Jäklar, stor och fin! Vilken bred fönsterkarm du har, otroligt att den ens får plats i fönstret. Kan den inte stå på en skänk eller något ställe där den kan stoltsera i sin storhet?

marie-louise sa...

Jaa, vad härligt Ulrika, vad kul det är att göra fint hemma. Jag älskar det!

Anonym sa...

Oj, oj var krukan så stor!
Den skall nog stå själv med en stor fin pelargon. Imponerande!
Ingrid

Anonym sa...

Vilken fin kruka, om du vill ha en stor blomma kanske en hibiskus skulle passa fint, som de i Länsmuseets fikarum om du minns..

Annars kanske stor en möjnelilja ala 1800-tals maner.

Du kan ju också besöka Bergabacken i Torsåker för råd om lämplig pelargon.

Webrik sa...

Fin kruka =) vilken diameter har den nertill? MVH //Webrik

Ulrika sa...

Webrik! Den mäter 17,5 cm i diameter i botten.

Webrik sa...

Ulrika, Jag var å spanade i mitt krukskåp nu, fick för mig att jag hade ett stort Tellusfat. Fatet som antagligen INTE är till Tellus finns, märkt Bo, 23 cm med en inner-ring på 16 cm. Detta fat har ingen upphöjning/nedsänkning i mitten som mitt andra mindre "referens ex" har. Så troligtvis är den till någon annan BO krukmodell, och den var ju för liten till din maffiga kruka. Om du ska försöka dig på ett eget, kolla på avslutade auktioner på tradera, där finns några stycken =)
MVH //Webrik

Ulrika sa...

Webrik: aha! Vad snällt! Fick förklarat gör mig att fatet dom hör till den här krukan har rätt raka väggar och en ring inuti, som ett kaffekoppsfat. Tydligen kom blanka glasyrer på Telluskrukor i början av 1950-talet och då gjordes även faten om. Tidigare hade de liksom ett fat i fatet. Allt enligt experten på mässan. Jag är dock inte då knusslig med att jag måste ha ett originalfat. Men visst, fyndar jag ett så... KUL! Men jag tror att det blir bra med ett egettillverkat svart också!

Kerstin sa...

Den är fantastisk! Kanske en stor hibiskus skulle vara fint i den?

med nål och tråd sa...

alltså, sen två veckor har jag börjat kolla krukor på tradera. Kolla den här: http://www.tradera.com/stor-kruka-bo-fajans-ewald-dahlskog-bo-10-auktion_201101_153157721

Ulrika sa...

Med Nål och Tråd: gah! Fin! Den är nog mindre än min men ser väldigt fin ut! Buda?

med nål och tråd sa...

Mmm, väldigt fint. Denna gången ska jag hålla i plånboken, det är lite läskigt att buda på något så stort som faktiskt kan gå sönder i frakten.