söndag 1 juni 2014

Maj, maj, vart tog du vägen?

Maj

Maj gick undan, jag har knappt förstått att månaden börjat än…

Här är lite av det jag fått vara med om under de senaste veckorna.

IMG_1287

IMG_1290

Jag åkte och besökte ett fint litet hus i jobbet. Skevt och halvskruttigt och i stort behov av kärlek och omtanke. Som besökare kan man ju ändå välja att se bara det fina och charmiga. (Som byggnadsantikvarie såg jag dock även allt jobb som kommer att behövas för att laga panel, fönster, foder, dörrar, förstukvist, mm mm…) Gillar särskilt bilden på kylskåpet med den snett upphänga hyllan där över. Ovanpå micron tronar brödrosten och invid står pumptvålen. På sidan av kylskåpet sitter ficklampan. Allt av det viktigaste man behöver som sommarhusägare, samlat på ett och samma foto.

IMG_1414

IMG_1406

I vårt sommarhus har det blivit sommar. Och för varje gång som vi är där känns det mer och mer som vårt. Premiärturen med gräsklipparen är avklarad. Aldrig hade jag väl trott att man skulle känna en sådan tillfredsställelse att klippa sin egen gräsmatta!

IMG_1337

IMG_1377

Jag rensar skåp och lådor. Det känns märkligt att få så många ledtrådar till de båda personer som hade huset som sitt sommarparadis innan oss. Även fast mannen har varit död i 14 år, så är hans spår ännu tydliga i huset. Jag tror inte att Maggie, som vi köpte av, har varit här särskilt mycket sedan dess. Det är som om tiden har stått stilla länge. De flesta tidningar vi hittar är från 1950-1980-talet.  Jag hittar mediciner, medlemskort i föreningar, gamla almanackor och föreningspins. Vilka var de? Vilka liv levde de?

IMG_1345

Den lilla byrån fyndade jag från verkstan. Den är bara ca 13 cm hög, en riktig liten dockbyrå med andra ord! Spikarna och skruvarna som låg i lådorna har fått en ny låda att bo i. Byrån fick följa med oss in till stan för lite omplåstring. Sen ska den få flytta tillbaka igen, fast inte till verkstan, utan in i huset. Kanske in Majlis framtida alkov?

IMG_1352

En vägg har tagits upp i salen. Takläckaget har runnit rakt ner i ett fack i regelverkskonstruktionen. Så nu är hela facket tömt på fuktigt sågspån och får stå och torka ur ordentligt innan vi ska bygga för igen och på nytt fylla med sågspån. Öppningen i väggen till höger är en skrubb där dörren är avhängd, för bättre vädring.

IMG_1511

Majlis byter kläder ungefär h u r många gånger som helst om dagen. Knappt har hon fått på sig en kreation förrän det är dags för nästa. Kreativt och kul, visst. Men det är ett fasligt sjå att gå och samla upp alla små paltor som ligger överallt i lägenheten. Detta var en av de mer kreativa hon har kommit på. “Dubbelbyxor” är särskilt på mode nu, liksom olikfärgade men lika strumpor.

3 kommentarer:

Solveig Lövendahl sa...

Underbar bild med micron! Hur är det ens möjligt att få upp en hylla så snett om det inte är med mening? Charmigt iaf! Exakt en sån ficklampa sitter (eller nej förresten, satt) på kylen på min släkts gamla sommarhus.

Ert hus är ju så fantastiskt! Den lilla, lilla byrån är ju hur söt som helst.

Slutligen vill jag bara säga att jag älskar Majlis känsla för mode. Önskar er en härlig juni!

emma sa...

Jag läste din kommentar på Maria Carlanders blogg och hittade till din berättelse om elefantöra.
Wow, va spännande :) Jag har några norska vänner så kanske är det sättet att lyckas få tag på en.

Kerstin sa...

Vilken skatt ni har kommit till. Och vilken tur för huset och förra ägaren, att det är ni som har köpt det.