torsdag 26 juni 2014

En liten, liten stuga

IMG_1988

Förra sommaren kom min mamma plötsligt (?) på att Majlis och vår lillkusin Stina skulle få en lekstuga hemma i deras trädgård. Den första tanken var att pappa skulle bygga stugan, men till sist blev det ett köp av en färdig lekstuga ändå.

De köpte den allra enklaste och minsta modellen. Den var helt omålad med ett papptak. Inuti var den oinredd, dvs den hade inga innerväggar och inget innertak.

IMG_1989

Stugan kom under slutet av sommaren. Där och då hade jag v ä l d i g t stora planer för insidan. Jag tänkte på allt från små Stringhyllor till en schysst tapetserad eller tygklädd fondvägg… Men, som ni vet, kom vårt sommarhus emellan där i början av september och allt sedan dess var mitt fokus på annat håll… Det hände faktiskt inte någonting alls med insidan förra året, men utsidan blev färdigmålad av mamma innan vintern kom.

IMG_1990

Nu i början av sommaren fixade pappa väggar på insidan. Och sen har mamma gjort resten: målat och inrett. Jag har inte gjort något annat än att bistå med smågrejer och lite keramik. Det var skönt det också. Att låta någon annan göra som den vill. Och nu är det färdigt!

Inredningen består bara av sådant som mamma och vi redan har haft hemma. Vi har inte köpt någonting nytt eller nygammalt hit, förutom den lilla torkställningen som står utanför stugan.

IMG_2006

Det lilla golvuret kommer från sommarhuset. Det har en lucka som man kan öppna och där innanför sitter ett fint gammalt bokmärke. Klockan är både ganska fin och lite to much. Men den passar ju bra här!

IMG_1991

Här bor dockan Tina.

IMG_1921

Och här bor Majlis! Och snart även Stina då, som ännu inte har sett det färdiga resultatet.

IMG_1994

IMG_1998

Det man får göra när man är i lekstugan, förutom att tvätta, är till största del att fika. Mamma har virkat ett gäng dammsugare men ibland fikas det riktiga kakor också. Som gäst får man sitta och balansera på den här gamla galonklädda stolen. Majlis myser i min barndoms korgstol. I den går inte precis min rumpa ner…

Telefonen kommer också från sommarhuset. Majlis förstår, såklart, inte alls hur man gör med hålen med nummer, men hon pratar i luren väldigt mycket.

IMG_1992

IMG_2011

De här två hyllorna har vi också hittat i sommarhuset. De var trävita då, nu har mamma målat dem.

IMG_2003

IMG_1925

Några av mina gamla dockor bor i min gamla docksäng som pappa gjorde till mig när jag var liten.

IMG_2001

Utsikten är mot den stora stenen som finns i mina föräldrars trädgård. Och mot mammas alla blommor.

IMG_1917

Det var allt för denna gång! Hej då!

3 kommentarer:

Solveig Lövendahl sa...

Så mysigt med en lekstuga, det är ju drömmen! Både att ha som barn och att fixa med som vuxen. Den är jättefin nu men går ju alltid att ändra i all oändlighet allt eftersom du (eller Majlis eller nån annan) hittar nåt fint på loppis eller får målarlust eller nåt annat...

metamorphosis sa...

Så fint barnen har fått det - och vilket härligt välkomnande till byn ni fått! :)

Linda sa...

Vad fint det är! Precis lagom! Saknar min egen lekstuga ibland, känslan av det där egna huset, det lite hemliga i att sitta där inne bakom en spetsgardin och spana på omvärlden. Och fikat! På vintern drog jag ibland in en bygglampa jag fick låna av pappa så kunde jag leka där på kvällarna. Den värmde en aning också. Det är lite som en människoholk! Man kanske skulle skaffa sig en ny...........!