fredag 7 februari 2014

Om gamla loppisfynd

10

När jag under slutet av 2013 ställde till med en tävling här på bloggen, passade jag ju också på att håva in lite tips kring vad jag ska skriva om. Anna undrade om jag minns mitt första loppisfynd.

Det gör jag väl kanske i n t e. Minns dock en låda som jag ropade in på en auktion någon gång under början av 1990-talet. Minns inte vad det var i lådan som jag ville åt. Ett par i 30-årsåldern kom fram till mig sen och undrade om de fick köpa några grejer ur lådan. Det var några 1950-tals porslinsgrejer, vaser eller något liknande Köpa? sa jag, ni får dem! Och de kunde inte tro sina öron och tackade mig så himla mycket. Jag har ju ett enormt bra minne för det mesta, men just i detta fall minns jag ingenting. Och jag tänker att det nog är bra…

9

I alla fall. Den här klänningen köpte jag sommaren 1990. Har för mig att jag köpte den på Biståndsgruppen i Gävle. Jag var 19 år och hade precis tagit studenten. Jag satte på mig klänningen och cyklade till min mammas barndomsby där mamma redan var på en auktion. Jag använde klänningen en hel del och sen hade mamma den i flera år. Bilden ovan är från min 19-årsdag och bredvid mig sitter min kompis Terés.

Majlis 1

1

3

2

Nu är den så tunn, så tunn. Full av håligheter. Går sönder bara man tittar på den. Men jag kan fortfarande ha den. Nedsydda veck under midjan, klädda knappar och ett tungt fall i tyget. Någon gång ska jag se till att få en likadan modell uppsydd. I ett lika slinkigt tyg.

8

6

4

Riktigt lika gammal som loppisfynd är inte den här koftan, som jag tror att jag har skrivit om tidigare. Den är nog från ungefär mitten av 1990-talet. En knapp saknas och jag har tänkt att jag skulle flytta om knapparna lite, så att det inte syns lika bra. Men koftan är lite, lite för lång, tycker jag. Om jag har jeans (och det har jag ju typ aldrig) kan den funka, men till klänning eller kjol går det absolut inte. Så därför blir den för det mesta liggande i min garderob.

5

7

Men i alla år har jag ändå sparat koftan. Den är otroligt varm och ullen är blankt sliten. Är det någon av er som vet vad den här typen av kofta kallas?

9 kommentarer:

Mirjam sa...

Ja, den heter Haukeli kofte. Mer info her
http://www.ljo-s.blogspot.no/2013/09/haukelikofte.html
Liv har startet den saakalte Store Koftejakten, se høyre margin. Spennende med alle gamle mønstre som dykker opp.

Fine blaafarger i din kofte!

ANNEPÅLANDET sa...

Hei! Det er en Haukelikofte (Haukeli er et sted i den norske fjellheimen) - det er virkelig en skatt! Jeg vet ikke når koften din er strikket, men oppskriften er fra 50-tallet omtrent. Gratis oppskrift hos Sandnesgarn her:
http://www.sandnesgarn.no/ShowFile.ashx?FileInstanceId=b20645f9-c407-4a01-a947-80738b079a42

Her i Norge har det blitt veldig populært å strikke disse gamle koftene igjen, de er en del av kulturarven. Egen gruppe på Facebook, søk på Koftegruppa hvis du er interessert i å se mer. Dr ligger det massevis av gamle oppskrifter også :-)

Anonym sa...

Hei, den fine koften din er norsk og heter "Haukelikofte" - du kan se den i andre farger på - scroll litt nedover på siden, så finner du den! (Og hun som skriver den bloggen, vil sikkert sette pris på å se din kofte... :D )

Hilsen Bluebeginnings på Ravelry.

Anonym sa...

P.S. På samme bloggen (Livs Lyst) som jeg nevnte i forrige innlegg, kan du også finne originaloppskriften på koften din, som ser ut til å være fra sent 1950-tall/tidlig 1960-tall. Den bloggposten finner du her:

:) Bluebeginnings.

Anonym sa...

Tack för denna redovisning! Båda klänning och kofta var drömmy :) P.S. Sälj koftan till en längre person (mig) ;)

Designe sa...

Åh, klänningen är helt underbar! Jag älskar oxå såna klänningar! När jag lyckas hitta sådana så köper jag för jag vet att det inte är så ofta man hittar dom och jag vet att jag kommer att gilla den lääänge! :) Jag har oxå en småblommig klänning i lite slinkigt tyg som är min favorit och det har gått hål i den nu...måste försöka laga den på nåt bra sätt...svårt att laga den snyggt så jag får kanske laga den "fult" och låtsas att det är charmigt! :) Jag har precis som du tänkt låta någon sy upp en ny åt mig i liknande tyg när det absolut inte går att använda den längre! Jag kan tipsa dig om en klänning som jag blev jätteförtjust i, en småblommig nytillverkad i fin modell och härligt tyg...lite små i storlekarna kanske..jag har L på min och det finns inte större storlekar. I alla fall så är det ett företag som heter firma bergelin som gör en klänning som heter dagny...finns i olika mönster. Tror du skulle gilla den! :) Jag köpte Dagny porcelain..påminner lite om din klänning här i inlägget! :) Koftan däremot har jag ingen aning om!

Kerstin sa...

Precis i min smak. Jättefina både klänning och kofta. Men inte gör det väl något att koftan är lite lång. Det är bara fräckt med lite större svep-om-mig koftor.

Prima Gård sa...

Så härligt med loppisfynd som håller länge!
/Emma

Ulrika sa...

Tack för information om koftan! Så kul med kunniga bloggläsare som kan ge svar på frågor! Och tack för klänningstips, Designe! De ser mycket fina ut! Finast var ju den som du har, tycker jag! Det fanns också en del riktigt fina koftor!