söndag 18 augusti 2013

Tillbaka i tiden


Bara några dagar in på jobbstart fick alla på mitt jobb chansen att bege oss utanför länets gränser. Vi blev nämligen medbjudna till Jamtli av Sveriges Järnvägsmuseum, som ligger i Gävle. Och när Sveriges Järnvägsmuseum beger sig ut på resor så tar det naturligtvis tåget! Och inte vilket tåg som helst! Vi fick åka ungefär världens snyggaste tåg med vagnar från både 1940-och 1950-talen.Det hade världens härligaste komfort på stolarna, jag hade kunnat resa långt längre än resans fem timmar enkel väg...


Men sen kom vi fram till Jamtli och den största delen av dagen tillbringade jag i historielandet. Det är, precis som det låter, ett historieland med en mängd olika miljöer och byggnader från olika tider. Jag kan villigt erkänna att jag är mest förtjust i det närliggande 1900-talet när det kommer till arkitektur, mode och inredning, så miljöerna från den tiden fick såklart mitt hjärta att klappa lite snabbare än de äldsta miljöerna...

Inte nog med fantastiska miljöer, de var befolkade med människor också och de vek inte en tum från sin rollkaraktär. Och miljöerna luktade också. Alla sinnen berördes, med andra ord! Det var helt fantastiskt och så otroligt inspirerande! Vi var bara kvar över dagen och hann såklart bara se en bråkdel av allt som finns där. Planerar redan nu ett besök med hela familjen nästa sommarsemester...


Här finns miljöer från slutet av 1700-talet och fram till 1974. Störst intryck på mig gjorde nog gröna-vågen-torpet, konstigt nog. Jag är inte alls uppvuxen i en sån här miljö, men några år på folkhögskola gör att jag känner mig hemma i den. Lukterna, det primitiva, det varma, ja, jag älskar det!
Per Albin Hanssontorpet från 1942 går inte heller av för hackor. OMG, så himla mycket fint det finns i det torpet! För att inte tala om klänningarna som personerna i torpet bar... Eller de stickade koftorna som låg slängda över pinnsoffans ryggstöd...


Den här salen i gården från mitten av 1800-talet är fantastisk med den höga takhöjden och krukväxterna på piedestaler. Den vänstra blomman är en Rumsgran och den blev jag särskilt glad att se eftersom jag länge undrat hur de ser ut och känns på riktigt.


Uppfylld av ny energi hoppade vi på vårt snygga tåg igen och rullade hemåt. På vägen hem serverades vi middag i restaurangvagnen med väggar i intarsia av Edvald Dahlskog. Gah, jag dör så himla fint!

En dag jag kommer att bära med mig länge, länge.

Min kollega Daniel bloggade om dagen på vår jobblogg, så där kan ni läsa mer och se fler smarriga bilder om ni har lust!

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag kände inte ens till Jamtli. Tack för att du visade vägen dit. Fantastiskt! Dit bara måste jag och helst med tåg då kanske... Jag åkte i riktig restaurangvagn till mormor och morfar i Norrland när jag var barn. Jag minns det. By the way, din klänning var otroligt snygg.

Ulrika sa...

Kerstin! Med riskt för att göra dig besviken, men tåget var special för just den här dagen. Men det går ju vanliga tåg såklart! Tycker absolut att du ska åka dit! Historielandet är dock bara öppet under sommarsäsongen.