tisdag 7 maj 2013

Kaffekoppar hämtade från illustrationerJag har fått mersmak på att dreja kaffekoppar från barnböcker! Det började ju med en liten prickig kopp från Stina Wirséns Vem är ensam. Efter det har jag aktivt letat kaffekoppar i barnböcker som vi har här hemma. Det fikas rätt friskt i många av böckerna men det är långt ifrån alla koppar jag känner för att dreja. Här är i alla fall två sorters koppar som jag drejat med barnboksillustrationer som grund.

Den översta bilden visar Pettson och Findus koppar i boken Hemma hos Pettson och Findus. Bilden där under visar Viggos mormor och morfars koppar i boken Viggos ord.


Pettson och Findus koppar är ena riktiga klassiker. Tecknade av Sven Nordqvist. Såna där rena former på kopparna som jag tänker att vissa konditorier hade förr i tiden, men då också med sitt emblem på. Eller så har de kanske funnits på ett sjukhus. Eller bara i ett enkelt hem som hemma hos Pettson och Findus...Viggo och hans mamma åker och hälsar på mormor och morfar i Viggos ord. De vuxna dricker kaffe ur de här kopparna som också förekommer i boken Billy på sjukhus. Det är samma illustratör i båda böckerna, nämligen geniala Mati Lepp. Muggarna var så bekanta och nu förstår jag ju att de ska efterlikna Gustavsbergs servis Spaljé.

Att dreja efter en förlaga, om än en tecknad sådan, är en bra övning. En övning i att se. Jag är inte ute efter att kopiera så noga som möjligt, utan jag gör min egen tolkning av det jag ser. Det är väldigt roligt! Jag kommer att fortsätta att leta muggar i barnböcker. Har ni några tips på barnböcker där det fikas, så får ni gärna berätta om dem för mig!

12 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Det tycker jag du ska fortsätta göra, de blev väldigt fina och personliga, som du säger en tolkning, där du satt din egen prägel!

metamorphosis sa...

Men åh! Älskar inspirationen, älskar resultatet! Underbart alltsammans! Tänk att få dricka ur en likadan kopp som Pettson och Findus liksom!

Skall genast hålla ett öga öppet efter fler koppar!

Vet att pippi ju vänder en kopp upp och ned på huvudet i ngn av böckerna, så där så att chokladen rinner ned i pannan...

med nål och tråd sa...

Åh vad kul, så fina de blev. Jag tycker det är så roligt med hantverk när inspirationen och alstret har snurrat flera gånger i hjulet. Sven Nordqvist och Mati Lepp har ju både inspirerats av verkliga koppar och tecknat ner dem, som du i din tur skissat av och åter gjort dem till koppar. Ett sånt härligt kretslopp. Den enkla formen och den lilla blå randen gör den översta till min favorit.

Kerstin sa...

De rutiga är helt underbara! Vilken bra idé, att titta på koppar i barnböcker. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, "Lilla Kotten får besök", där finns det mycket inspiration. Tio koppar till tio gäster.

Emelie sa...

Det här var det finaste jag läst på länge. Vilken strålande idé och vilken inspirationskälla att ösa ur! Ska bli spännande att följa!

Ulrika sa...

Metamorphosis! Vad kul! Meddela vilken bok när du vet! Kerstin! Den ska jag kolla upp! Tack!

Och tack till alla er andra också för era hejjarop! Jag fortsätter sökandet!

Helena sa...

Pettsonkopparna är ljuvliga!

walkingthecamera sa...

jättefina koppar, kul idé!

Linda sa...

Jag ser framför mig en utställning sen; "Sagokoppar" av Ulrika Olsson - med bild på originalet intill dina tolkningar.

Nu läser ju inte jag så mycket barnböcker för tillfället, men vill minnas att det förekommer kaffekoppar i Lotta på Bråkamakargatan, både då hon flyttar hemifrån och när hon besöker Tant Berg. Även i Beskows "Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin" bör det finnas koppar. Men det var väl sisådär 20år sedan drygt jag senast tittade i de böckerna.

:)

Ulrika sa...

Haha! Linda, lite så att jag gör det också! Faktiskt. För jag skulle ju vilja visa alla sen när jag kommit lite längre. Men jag vet inte var. Hade en tanke på att ta med muggarna till Inneberga (där jag säljer om somrarna) men ska nog samla på mig kopparna själv istället.

Ska kolla upp böckerna! Flera av dem har jag ju faktiskt här i bokhyllan! Tack för tips!

Solveig Lövendahl sa...

Älskar dina barnbokskoppar! Min favorit är Wirsén-koppen. Det skulle vara superfint att ha såna med prickar i olika färger tycker jag, tex en med gula, en med bruna, kanske en orange och en röd...
Eller lite pastelliga med rosa, mint, grön och blå. :)

J. Prylutmaningen sa...

Jag använder mig också mycket av barnböcker, men främst när jag syr och virkar! Kopparna är jättevackra!