söndag 26 maj 2013

En vandring bland blommor


Nu har mina blommor börjat blomma för fullt! Än väntar jag med spänning på några sorter som jag aldrig sett blomma tidigare. Häng med på en blomvandring här hemma hos oss!

Den första bilden visar en av mina tre Rumslönnar. Skottet bytte jag till mig vid förra årets skottbytardag. Hela plantan är så fin och blommorna är helt fantastiska! Men det gäller att vakta lönnarna väl, de dricker nämligen kopiösa mängder vatten! I alla fall mina som står i väldigt soliga fönster.


Emma från Bengtsbo har de allra finaste bubbelgumsrosa tulpanblommor. Täta och tåliga och blommar under lång tid. 


Den här pelargonen med vita enkla blommor har jag fått från min kompis Terés. Själva plantan är lite hängig i växtsättet och växer inte så snabbt. Den blommar väldigt rikt, som mest har jag räknat till 20 blomklasar i plantan nu i vår. Tänker att den skulle platsa i en sån där sida i typ Året Runt. Där tanter visar upp sina rikt blommande julkaktusar eller typ Begonior...


Vid förra årets skottbyte tog jag också ett skott av den här röda rosenpelargonen. Förra sommaren hade jag fönstren fyllda av såna. I år har jag rensat ur en hel massa. Den är i alla fall väldigt tålig och blommar till långt in på hösten. 


Den här enkla röda har jag fått från min kompis Elsa. Den får riktigt stora klasar med enkla blommor. Blommorna sticker iväg på långa stjälkar från plantan. Blommorna är så röda att de nästan är självlysande.


Den här tog jag också vid förra årets skottbyte. Vit rosenknopp heter den och den blommar också rikligt och länge. Blommorna håller sig fina under lång tid.


Den här blomman var jättesvår att fota. Kommer inte alls till sin rätt, är mer lila i verkligheten. Den tog jag under årets skottbyte. Det är en gammal sort från början av 1800-talet som kommer från min kollega Teds mormors barndomshem. Jag är väldigt glad över den!


Den här vinröda heter C-Mystery och är en gammal sort. Jag skickade efter den från Rockdala nu i våras. Jag är inte helt förtjust i plantans blad, men blommorna gillar jag mycket!


Den här ljust gula skickade jag också efter från Rockdala. Den heter L-PAC First Yellow. Den är något gulare i verkligheten än vad bilden visar. Den känns spännande och ny!

Jag skulle gärna bo större bara för att få fler fönster. Nu har jag ett 40-tal krukväxter, varav 98 % är pelargoner. Fönsterbrädorna är tätt packade med krukor. Tänk om jag hade fler fönster, så många pelargoner jag skulle kunna ha...

13 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Helt galet ju. Sjukt fina!! Jag måste börja ge mina pelargoner mer gödning för de blommar nästan aldrig

Helena sa...

Oj vilka fina blommor du har! Lyckans ost! Mina pelargoner vet jag inte riktigt vad jag ska göra med... De blommar inte riktigt, undrar vad jag gör för fel..? Jag har just blivit intresserad av pelargoner och kämpar på med dem, det är något som jag gör fel men jag vet inte vad. Dina är som sagt supersnygga!

Margita sa...

Tack för blomvandringen jättefina blommor

Emelie sa...

Så kul! Nu blev jag sugen på (ännu) fler sorter! Dags att bygga ut med många fönsterbrädor...

Malin sa...

Men ååååh vad fint. Rumslönn alltså, det måste jag försöka skaffa, vilken vacker blomma!

Anonym sa...

Du har verkligen bytt till dig en jättefin samling av blommor. Min favorit är rumslönnen som jag aldrig har sett tidigare, den har otroligt vackra blommor.
Fortsatt lycka till med din fina samling. /Lotta

Maria i Falkenberg sa...

Så kul med skålen i reklamen!
Många av mina pelargonsticklingar har växt till sig och blivit jättefina! Dina är underbara på bilderna. Det är så kul att höra vilka favoriter folk har. I helgen har jag varit på två "växtmarknader" och fått höra av en att Carmel måste man ha och av en annan att Smutspelargon måste man ha.

Ulrika sa...

Maria! Gud vad intressant! Måste genast googla hur de ser ut!

med nål och tråd sa...

Nu ligger tigern i postlådan!

Ulrika sa...

Elin! Härligt! Dina muggar har tagit sig från verkstan och hit hem. Det är ett stort steg. Hade jag bara lämpliga kartonger till hands så skulle packandet gå så mycket snabbare! Satsar dock på att få iväg dem nästa vecka!

Ulrika sa...

Helena! Jag har liksom alltid lyckats med mina pelargoner, utan att veta vad jag egentligen gör... På senare år har jag dock förstått att det finns vissa trix!
- plantera om små plantor i större krukor.
- använd ingen skitjord, utan köp riktig pelargonjord.
- pelargoner gillar soliga fönster, de som jag har in mina fönster som vetter mot öster blommar aldrig/sällan.
- plocka bort gula/vissna blad så fort du ser ett.
- toppa små plantor/sticklingar en gång då de börjat växa upp. Därefter brukar jag låta dem vara.
- vattna rikligt när du vattnar, däremellan låter du jorden torka ur riktigt ordentligt. Vid soligt väder behöver jag dock vattna mina pelargoner varannan, ibland varje dag.
- ge dem blomsternäring.

Lycka till!

Ulrika sa...

Malin! Du kan få skott av Rumslönn av mig! Om du har möjlighet att ha ett litet skott i vatten med plastpåse över under de dagar du är i Uppsala.

Jeane M. sa...

Always love fresh blooms from spring and summer. Lovely flowers in here. Got my eye on your next posts.