onsdag 5 september 2012

En gammal skatt


För flera år sedan, ja, det var säkert 10 år sedan nu, köpte jag ett gäng knappar på en loppis. Jag minns inte alls var jag hittade dem men jag minns att det inte fanns två likadana...I väldigt många år har knapparna bara legat i en låda. Jag har tagit upp dem då och då. Tittat och vänt. Undrat i vilket plagg de har suttit. Något riktigt tjusigt plagg måste det väl ha varit, så arbetade som de är.

Så fick jag en idé! Jag slipade av undersidan på dem och klistrade på en sån där broschnål. Vips hade jag fått ett gäng fina broscher! En liten knapp gjorde jag en ring av. Mest har broscherna blivit liggande men nu har faktiskt en kommit väl till användning.

Som brosch/knapp i en helt ny klänning från Indiska. Jag gillar inte att halsringningen består av ett sprund som bara är tänkt att hänga och sladdra. En turkos brosch håller ihop det hela och gör klänningen lite egen.

Vad tror ni att det är för ålder på de här knapparna?

9 kommentarer:

Malin sa...

Fantastisk idé och underbara knappar/broscher. Kändes spontant som om de vore från 30/40-talet. Men säkert är svårt att säga.

Karin sa...

Fint! :)

metamorphosis sa...

Ingen aning om ålder, mer än att de är gamla - och otroligt vackra!

Har också enstaka sånna knappar i gömmorna, och det är faschinerande att se hur välarbetade de är! Som små smycken - så det var ju jättesmart att göra om en till en brosch!

Line sa...

Det var den finaste knappsamlimg jag har sett! Var de mina skulle jeg ha spesialstrikket ett plagg til varje knapp - din ide till anvandning ar helt super. Kan det vara 20-tal?

Sara sa...

Det jag tänkte på när jag såg dem var, kan det vara möbelknappar? Vissa verkade så stora och mjuka (?) att de verkar svåra att trä igenom ett knapphål. Eller vad tror du som kan hålla i och känna på dom? :)

Ulrika sa...

Line! Ja, tänk du som kan sticka... Vilken fin ide!
Sara! Hm? Ja, det skulle kunna vara möjligt. Särskilt vad gäller de större. Tänker att de nog inte tål knäppning och uppknäppning hur många gånger som helst. Kanske kan de ha suttit på en kappa...

Maria sa...

Vilka härliga knappar! Och en riktigt bra idé att göra en brosch av stora knappar. Svårt att gissa åldern på dina knappar dock, men lutar nog åt att hålla med Malin.

Solveig Lövendahl sa...

Vilka knappar! Bra idé med broschnålarna. Min känsla var 30-tal, men har absolut ingen aning.

walkingthecamera sa...

jättefina knappar. jag tycker också om att tänka på vart olika knappar har suttit, och vem som en gång var ägaren.